2019. július 2

Ügyészségi vizsgálat a TAROM légitársaságnál

Ma reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei különböző dokumentumokat foglaltak le a cég székhelyén. A hatóságok egy a légitársaság sérelmére elkövetett sikkasztás ügyében nyomoznak.

A közszolgálati rádió riportere Diana Surdu igazságügyi forrásokra hivatkozva arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy az ellenőrzések a műszaki osztályon folynak. Ennek a részlegnek a feladata a légiflotta karbantartása.

Az év elején Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony a kormány ellenőrző testületét megbízta azzal, hogy egyebek mellett vizsgálják meg azokat a szabályozásokat, amelyek alapján a TAROM-nál az ügyvezetési és ellenőrzési mechanizmusok működnek, ugyanakkor azt is tárják fel, hogy az elmúlt évben milyen feltételek mellett került sor két Airbus 310-es repülőgép eladására. (Radio România Actualităţi)

Több mint két millió turistát várnak az idén a román tengerpartra

A rekordszámú látogatók a hónap közepétől 95%-ban lefoglalták a tengerparti üdülők szálláshelyeit. Dragoş Răducan a Romániai Turisztikai Vállalkozók Föderációjának elnöke szerint a mintegy 20 százalékosra becsült növekedés a vakációs értékjegyek kiosztásának a következménye. (Rador Hírügynökség)

Alkotmánymódosítást javasolnak a kormánypártok

Tegnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberális Demokrata Szövetség (ALDE) bejelentett, hogy alkotmánymódosítási törvénytervezetet fognak benyújtani a parlamentbe azért, hogy összhangba hozzák az alaptörvényt a május 26-i népszavazás döntésével.

Viorica Dăncilă, a PSD elnöke és miniszterelnök-asszony úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még nem döntötték el azt, hogy egy átfogóbb módosítást javasolnak, vagy kizárólag a népszavazáson feltett két kérdésre szorítkoznak.

Az ellenzék is benyújtott egy alkotmány-módosítási javaslat-csomagot, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Pro România Párt képviselői és szenátorai írtak alá. A PNL képviselőházi frakcióvezetője megjegyezte, hogy törvénytervezetük jogerőre emelné a május 26-i nemzeti konzultáció eredményét és tiszteletben tartja a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett, Románia európai útvonaláért létrehozott Nemzeti Együttműködést. (Rador Hírügynökség)

Ma a Képviselőház és a Szenátus pénzügyi szakbizottságainak együttes ülésén meghallgatják Mugur Isărescut

A Román Nemzeti Bank (BNR) elnökének parlamenti meghallgatására azért kerül sor, mert a tisztségviselő egy újabb elnöki mandátumot pályázott meg. Egyidejűleg meghallgatják a jegybank új igazgatótanácsi tagságára jelölt személyeket is.

A közszolgálati rádió tudósítója, Alina Bordeiaşu arról számolt be a hallgatóknak, hogy Mugur Isărescut a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberális Demokrata Szövetség (ALDE) támogatja. Ezt maga a PSD elnöke Viorica Dăncilă jelentette be a koalíciós egyeztető gyűlés után. A BNR jelenlegi elnökét, aki 30 éve tölti be ezt a tisztséget a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatásáról biztosítja – nyilatkozta Ludovic Orban pártelnök. Az elnök személyéről és az igazgatótanács összetételéről holnap szavaz a parlament plénuma.

Székely Ervin, Rador