Cinci motive pentru a vizita Creta

Creta colectează aproape tot ceea ce puteți vedea în Grecia într-o singură insulă. Munți, plaje şi importante situri arheologice – puteți găsi totul în Creta. Vă prezentăm o listă cu câteva lucruri minunate de făcut și de văzut, în această vară, în Creta, care asigură posibilitatea unei experiențe unice de petrecere a timpului liber!

* * *

Plaja Vai. Sursă foto: pixabay.com

1. Relaxați-vă pe frumoasele și numeroasele plaje cretane – Marea majoritate a călătorilor din Creta se gândesc în primul rând la mare și la plaje. Desigur, au motive bune! De la Balos, în regiunea Chania, în vest, până la pădurea de palmieri Vai (cea mai mare pădure naturală de palmieri din Europa), în zona Lasithi, în est, plajele cretane vă vor tăia respirația! Puteți găsi literalmente o plajă minunată în toată Creta, indiferent de preferințele dvs. Dacă ați încerca să faceți o listă a acestora, nu s-ar termina niciodată. Nu în ultimul rând, apele cristaline ale mărilor cretane reîmprospătează corpul și mintea.

Cheile Samariei. Foto: arhivă personală.

2. Munții cretani legendari – Acum câțiva ani, s-a spus că munții din Creta sunt nucleul „sufletului” creștin, al spiritului și valorilor acestei insule. Există o serie de motive pentru a crede acest lucru. Munții mitici din Creta sunt, de asemenea, pe întreaga insulă, de la est la vest. Muntele Idi sau Psiloritis, Lefka Ori (Munții Albi) și muntele Dikti, precum și alți munți mai puțin cunoscuți din Creta sunt legați de istoria lungă și impresionantă a insulei. De la mituri și ritualuri în vremurile preistorice și antichitate, la tradițiile și luptele de libertate ale oamenilor din Creta, cu câteva secole în urmă, fiecare munte de pe insulă are o istorie unică de spus. Atât iubitorii de natură, cât și iubitorii de istorie vor fi impresionaţi. Pe de o parte, siturile arheologice, cum ar fi Peștera lui Zeus sau Idaion Andron, în muntele Idi, vor încânta iubitorii de istorie. Pe de altă parte, animalele sălbatice din munți, floră și faună vor fura inima iubitorilor de natură!

Palatul din Knossos. Foto: arhivă personală

3. Descoperiți siturile arheologice impresionante – Palatele minoice din Knossos și Phaistos sunt doar două dintre numeroasele situri arheologice importante din Creta. Creta a fost cetatea primei civilizații, care a fost înființată acum 5000 de ani în Europa. Aceasta este civilizația minoică. Arheologii și istoricii sunt încă impresionați de realizările de pionierat ale acelei civilizaţii. O mulţime de descoperiri din vremurile clasice și romane arată istoria impresionantă a Cretei.

4. Aflați mai multe despre tradiția cretană și modul tradițional de viață – Muzeele de artă populară, atelierele tradiționale de lapte și atelierele de miere păstrează viața tradițională cretană. Legendara ospitalitate cretană este strâns legată de tradiție. Atefacte minunate, profesii vechi încă practicate și chiar mai multe povesti incredibile despre trecutul Cretei sunt atingerea magică din fiecare experiență cretană!

5. Bucătăria tradițională cretană și tradiția culinară – Oricine a încercat bucătăria cretană ar fi de acord că merită ca aceasta să fie menționată într-o categorie specială. Clima Cretei, combinată cu nenumăratele produse naturale care se găsesc numai pe insulă, creează locul ideal pentru ca gastronomia să înflorească! Uleiul de măsline extraordinar, mierea, brânzeturile și plăcintele tradiționale – „Piten” – sunt doar câteva elemente principale ale bucătăriei cretane. Bineînțeles că nu trebuie să ratați vinul și rakiul cretan.

Aceasta a fost doar o introducere în unicitatea și frumusețea Cretei. Dacă căutați experiența vieții dvs., tocmai ați găsit următoarea destinație de vacanţă. Printre numeroasele poveşti frumoase, amintirile şi fotografiile pe care le veţi lua cu dumneavoastră la plecare, se va strecura şi dorința de a reveni în Creta. (www.elissos.com/de)

Ada Ionescu

RADOR – 3 iulie