„Puneți-i și lui un vot, acolo!” – Alegerile parlamentare din 1946 (XIII)

de Silvia Iliescu

Ecaterina Băltărescu din comuna Bilca, judeţul Suceava, era în 1946 profesoară la Liceul Industrial de Fete din Rădăuţi. În timpul războiului se căsătorise din mare dragoste cu avocatul Mircea Băltărescu pe front, în Basarabia, acolo unde era plecat cu regimentul. A fost o nuntă neobişnuită, iar naş le-a fost chiar generalul Radu Korne, ofiţer în ambele războaie, care avea să moară în anii comunismului ca deţinut politic la Văcăreşti.

După război, Băltăreştii au locuit în Rădăuţi, dar la alegeri liberalul Mircea Băltărescu s-a dus în Bilca, acolo unde soţia sa mai avea încă rude. Numai că acestea trecuseră deja în tabăra comuniştilor…

„El o participat la alegeri din partea liberalilor, la Bilca, de unde eram eu. S-o gândit că acolo poate el să aibă mai multă priză, fiind nevasta de acolo. […] Însă n-o prea avut mare priză, pentru că acolo aveam eu un văr care era mare comunist. Şi care făcea propagandă şi care ce-a făcut?! A schimbat urnele!

Chiar el le-a schimbat?

A venit cineva, poliţie, militari, cineva de la Suceava şi el s-o făcut că-i bolnav – că era preşedintele comisiei – şi s-o făcut că-i bolnav, că-l doare stomacul, că nu ştiu ce, că trebuie să închidă, că nu poate, nu ştiu ce, că nu se poate face numărătoarea [voturilor]. Şi-aşa o schimbat! Şi-aşa s-o ştiut [ce a făcut el]… Chiar bărbatu-meu o scris într-un ziar un articol, Un căpitan <flămând>, aşa i-o zis. [Că ăla spunea] că îl doare stomacul, trebuie să mănânce ceva, dar el aştepta să vină aceia ai lui să schimbe urnele. […] S-o făcut furt, ce mai la deal la vale! Peste tot s-o făcut furt de voturi, furt de voturi! Că doar bărbatu-meu spunea, era conştient, da’ nu putea să facă [nimic], ce putea să facă?!… Îi era frică să nu-l omoare acolo…

Violenţe au fost la alegeri?

N-o fost aşa, nu, n-o fost aşa violenţe, nu. Dar… nu erau corecte, n-o fost corecte, ce mai la deal la vale… […]  N-o contat votul pentru că… Chiar dacă o fost [comuniştii câştigători], rezultatul o fost pentru că s-o schimbat urnele. Şi-odată ce s-o schimbat urnele, o fost cu voturile care le-o trebuit, nu? Ce mai la deal la vale, asta o fost!… Dar asta o fost sigur, bărbatu-meu mi-o spus şi o venit foarte revoltat de acolo. Foarte revoltat!”

[Interviu de Silvia Iliescu, 1998]