Tratamentul dependenţei de droguri cu ajutorul ochelarilor virtuali

O nouă metodă de tratament a dependenţei de droguri a fost testată în Şanghai. La 70% dintre cei aproximativ o mie de participanţi care au experimentat tratamentul cu ajutorul ochelarilor virtuali (VR) a scăzut dorinţa de a apela la droguri – informează agenţia de ştiri chineză Xinhua luni, citată de MTI. Tratamentul durează opt luni şi a fost testat timp de trei ani.

Participanţilor la test li s-au arătat prin intermediul ochelarilor VR diferite scene legate de droguri. În acest timp au fost urmărite mişcările ochilor lor cu ajutorul unui detector cu raze infraroşii. Cercetătorii au analizat cât timp pacientul privește un anume element al videoclipului, de aici puteau să tragă concluzii privind lucrurile care îl interesează mai mult sau mai puţin. Concomitent, li s-a măsurat pulsul şi rezistenţa pielii, li s-a scanat dilatarea pupilelor pacienţilor. Din aceste date lucrătorii institutului au putut afla şi analiza reacţiile psihologice ale subiecţilor tratamentului. Cercetătorul principal al Institutului de Reabilitare Quingdong din Şanghai, Xu Ting a afirmat că se pot folosi și metode tradiţionale, care constau în prezentarea pacienţilor obiecte care par a fi droguri, pentru a genera tentaţia de le a folosi, dar aceste metode nu sunt ideale, pentru că stimulul nu este suficient de real; pe de altă parte în astfel de poziţii nu se pot urmări cu exactitate mişcările ochilor, ceea ce îngreunează formularea unor concluzii corecte. Spre deosebire de metodele tradiţionale, tehnologia VR asigură un mediu real, interactiv, de exemplu se proiectează în faţa pacientului o petrecere sau o cârciumă.

După crearea stimulului prin tehnologia VR sunt prezentate pacientului aflat sub tratament consecinţele negative ale consumului de droguri: boală, familii distruse, sinucidere. Scopul este că prin alăturarea efectelor abuzului de droguri să se genereze o reacție de respingere faţă de acestea. Cercetătorul institutului, Ciang Ciao-cing a exemplificat esenţa tratamentului astfel: „dacă în timp ce mănânci mere, mereu găseşti viermi, după un timp îţi trece pofta de mere”.

Cu ajutorul tehnologiei VR sunt arătate pacienţilor şi scene liniştitoare, peisaje frumoase ca să-i ajute pe bolnavi să diminueze tensiunea şi frustrarea acumulată în ei.

În institutul de reabilitare din Şanghai, pe langă metodele bazate pe tehnologie, de anul trecut sunt folosite terapii de sport. În cadrul acestora, pacienţii sunt învăţaţi cum să-și poată controla simţămintele şi faptele lor cu ajutorul mişcării regulate.

Székely Ervin

RADOR – 3 iulie