Discuţii nelipsite de tensiuni între Vladimir Putin şi Papa Francisc

După cum v-am informat ieri la Vatican a avut loc o întâlnire între Papa Francisc şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Pe agenda discuţiilor, care au durat o oră, au figurat subiecte cum sunt: situaţia creştinilor care trăiesc în Orientul Apropiat, îmbunătăţirea relaţiilor dintre biserica ortodoxă şi cea catolică, drepturile omului.

„Putin reprezintă creştinismul medieval, care a existat înainte de iluminism. Preşedintele rus a făcut  să ne fie clar că realizările civilizaţiei occidentale, cum sunt drepturile omului, libertatea religioasă sunt valori care nu sunt neapărat importante pentru Rusia. Papa Francisc a reprezentat o viziune mai progresistă, din punctul său de vedere creştinismul acceptă şi sprijină drepturile omului” – a spus după întrevedere Massimo Introvigne, cercetător italian al creştinismului.

Potrivit relatării cotidianului The New York Times, în ciuda diferenţelor de opinii dintre cei doi, discuţiile de fond au fost îndreptate spre posibilități de cooperare. „Pentru Putin întâlnirea a oferit posibilitatea îmbunătăţirii imaginii sale, pentru că s-a comportat ca un lider, care este pregătit să se întâlnească chiar şi cu un presupus adversar. Papa crede că fără cooperarea cu Putin, lumea nu poate să-i apere pe creştinii din Orientul Apropiat. Întâlnirea a fost importantă pentru Papa Francisc şi datorită faptului că Sfântul Scaun și-ar dori să îmbunătăţească relaţia dintre ortodocşi şi catolici” – scrie The New York Times.

Sunt însă voci care îl consideră pe Vladimir Putin – fost agent al KGB-ului şi apoi fost şef al serviciilor ruse – un creştin mai bun decât Papa Francisc. „Poate că sună eretic ce voi spune, dar în ochii mei Putin pare mai mult papă decât Francisc. El (Putin n. r.) este cel mai mândru şi mai consecvent susţinător al valorilor creştine” – a spus Gianmatteo Ferrari, secretarul organizaţiei pro-ruse Lombardia-Italia. Conducătorul acestei organizaţii, Giancarlo Savoini este un aliat al viceprim-ministrului italian, Matteo Salvini şi se presupune despre el că este coordonatorul relaţiilor dintre Roma şi Moscova.

Întâlnirea Papa Francisc – Putin a avut loc la doar câteva zile după ce Putin – adresându-se şi catolicilor europeni – a declarat pentru ziarul britanic Financial Times că liberalismul este depăşit, şi răspunzând la întrebarea dacă religia ar trebui să aibă un rol mai important, a răspuns: „Exact pentru acest motiv aş dori să spun câteva cuvinte despre catolici. Câteodată am impresia că cercurile liberale încep să vorbească despre problemele bisericii catolice, ca să dărâme instituţia însăşi. Cred că acest lucru este necinstit şi periculos.”

Vladimir Putin se află într-o vizită oficială în Italia, unde se va întâlni cu conducătorii guvernului. Înainte de sosirea sa la Roma, Putin a acordat un interviu cotidianului italian Corriera della Sera, în care l-a lăudat pe Salvini, care – după părerea lui Putin – vrea să obţină ridicarea sancţiunilor economice împotriva Rusiei.

Vladimir Putin se întâlneşte pentru cea de-a treia oară cu Papa Francisc. Prima întrevedere a avut loc în anul 2013, când au discutat despre o serie de iniţiative de realizare a păcii în Siria. A doua întâlnire a avut loc în anul 2015, atunci Papa a solicitat iniţiative de pace concrete, după ce Rusia a ocupat Peninsula Crimeea, care de drept aparţine Ucrainei, şi a izbucnit un război sângeros în estul Ucrainei între separatiştii ruşi şi armata ucraineană. Potrivit arhiepiscopului catolic din Moscova, Paolo Pezzi, este un lucru neobişnuit ca un politician să meargă în audienţă de trei ori la papă, cu atât mai mult că există şanse mici ca Papa Francisc să viziteze Rusia. Chiar dacă în anul 2016 la Havana Papa s-a întâlnit cu mai mulţi conducători ai ortodocşilor ruşi, inclusiv cu patriarhul Kiril, până acum nu s-a aflat pe teritorii controlate de biserica ortodoxă rusă. Este improbabil ca Papa Francisc să efectueze în viitorul apropiat vreo vizită în Rusia, pentru că mitropolitul bisericii ruse, Hilarion – care este un fel de ministru de externe al instituţiei – a declarat recent că „în biserica noastră mulţi arhiepiscopi, preoţi şi creştini încă nu sunt pregătiţi pentru o asemenea vizită”.

Székely Ervin

RADOR – 5 iulie