INDEX: În 51 de spitale din România nu se efectuează întreruperi de sarcină la cerere

În 51 de spitale de stat din România nu se fac întreruperi de sarcină la solicitarea femeilor, decât în cazul în care intervenţia este determinată de motive medicale – scrie Transindex.
Autorii unui raport din 2019 despre refuzul efectuării avorturilor în România s-au adresat unui număr de 158 de spitale de stat care efectuează întreruperi de sarcină. În cazul a 32% dintre spitale li s-a răspuns că nu se efectuează asemenea intervenţii la solicitarea femeilor.
Potrivit legislaţiei din România întreruperile de sarcină se pot efectua la solicitarea femeilor sau din motive medicale chiar şi la 14 săptămâni. Întreruperea din motive medicale este finanţată de stat.
Medicii explică boicotarea avortului în primul rând din motive religioase, dar sondajul a relevat şi alte motive. În multe spitale nu se pot face aceste intervenţii fie pentru că nu există instrumentele corespunzătoare sau nu există o asigurare valabilă pentru malpraxis.
Motivul invocat în mai multe spitale a fost că nu se acceptă întreruperile de sarcină, iar femeile sunt sfătuite să se adreseze unor clinic particulare.
(Autor: Sándor Joób)

https://index.hu/belfold/2019/07/03/korhaz_romania_terhessegmegszakitas_abortusz_orvosok//istanesc/czaharia

INDEX (Ungaria), 3 iulie 2019
Traducerea: Imola Stănescu