2019. július 5

Az Egyesült Államok gratulált Romániának az EU-Tanács elnökségének mandátuma alatt elért eredményekért

Az Egyesült Államok gratulált Romániának az EU-Tanács elnökségének mandátuma alatt elért eredményekért, nyilatkozta Hans Klemmen, az USA bukaresti nagykövete, július 4-én, a Függetlenség Napja alkalmából rendezett bukaresti fogadáson. Hans Klemmen kihangsúlyozta Románia, mint NATO-tagország szerepének, illetve a román-amerikai stratégiai partnerség fontosságát. „Az USA modell-országként tekint Romániára, amely nem csakhogy eleget tesz, de túlteljesiti a NATO-val szemben tett vállalásait, hiszen befektet az ország védelmébe, modernizálja védelmi kapacitását és hozzájárul a regionális és globális biztonsághoz”, fűzte hozzá az amerikai nagykövet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Pénzbirsággal sújtják azokat a munkáltatókat, akik nem biztositanak megfelelő körülményeket alkalmazottjaiknak a nagy kánikulában

Komoly pénzbirsággal sújtják azokat a munkáltatókat, akik nem biztositanak megfelelő védelmet alkalmazottjainak extrém magas hőmérsékletű napokon. A Szilágy megyei területi Munkafelügyelőség felügyelői a napokban ellenőrzik főleg az agrárszektorban és az épitkezésben tevekénykedő munkáltatókat. A munkaügyi felügyelők szerint a nagy hőségben a munkáltatóknak hosszabb munkaközi szüneteket kell biztositaniuk, illetve a rendkivüli nagy melegben fel kell függeszteniük a tevékenységet. Szilágy megyében mostanig nem voltak problémák a nagy kánikula miatt. A munkaügyi felügyelők felhivták a figyelmet, hogy azok a munkáltatók, akik megszegik a munkavédelemről szóló törvényt két ezer lejnél nagyobb pénzbirságra is számithatnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Rekord búzatermés Mehedinţi megyében

Mehedinţi megyében a gazdálkodók rekord mennyiségű búzatermést takaritanak be az idén, azaz 8 tonnát hektáronként. A szakemberek szerint a megyében nemcsak hogy jó a búzatermés, de jó minőségű is. Nicolae Stroescu agrármérnök úgy vélte, hogy „a jó termés a tavaszi esőzéseknek és a modern technológia alkalmazásának köszönhető”. A búza felvásárlási átlag ára az idén 60-72 bani lesz. A gazdálkodók szerint, ha nem lesz nagy szárazság „jó lesz a kukorica és a napraforgó termés is”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Az év első négy hónapjában Románia nagyobb mennyiségű földgázat importált az elmúlt évhez képest

Az év első négy hónapjában Románia 5%-al importált több földgázat ez elmúlt esztendő azonos időszakához képest.Az emlitett időszakban Románia 2,8 millió tonna kőolaj-egyenértékű földgázat importált, miközben 1,1 millió tonnát termelt ki, ami 0,4%-al jelent kevesebbet összehasonlitva 2018 első négy hónapjával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.5)

Teodor Meleşcanu: Mindenestre lesz egy európai biztosunk

Teodor Meleşcanu külügyminiszter szerint, nehezen hihető, hogy Romániának sikerül harmadszorra is olyan mandátumot szereznie az Európai Bizottságban, amely „nagyon sok projektet és alapot kezel”, miután egymásután már kétszer betöltött ilyen fontos funkciókat. „A mezőgazdaságért és a regionális fejlesztéséért felelős európai biztosi tisztségekről van szó”, magyarázta Meleşcanu, hozzáfűzve: „Nem vagyok túl derülátó, ami a harmadik mandátumot illeti, de mindenestre lesz egy biztosunk, mivel a szabály az, hogy mindegyik uniós tagállamot képvisel egy biztos az Európai Bizottságban”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Rozália Gănciulescu