Ziua Independenţei, căderea comunismului şi 50 de ani de la aselenizare sunt cele trei momente marcante aniversate la recepţia, de aseară, de la Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti. Ambasadorul Hans Klemm a ţinut un discurs în care a vorbit despre Parteneriatul Strategic româno-american, dar şi despre angajamentul românilor faţă de democraţie şi statul de drept. Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat, la rândul său, pentru o relaţie transatlantică puternică. Reporter: Oana Bâlă
Reporter: Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică, a declarat președintele Klaus Iohannis şi a precizat că o cooperare solidă cu Statele Unite ale Americii este cea mai sigură garanție că provocările viitorului vor fi gestionate cu succes.
Klaus Iohannis: Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, încheiată recent cu succes,de ţara noastră, a reprezentat inclusiv o contribuție la consolidarea unei relații transatlantice bazate pe respect reciproc, promovarea valorilor comune și avansarea intereselor care conectează indisolubil Uniunea Europeană de partenerul său global, Statele Unite ale Americii. Veți găsi mereu în România un aliat și un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America și Europa. Vă asigur că țara mea și eu personal păstrăm aceeași determinare pentru aprofundarea și dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite.
Reporter: La rândul său, ambasadorul american la București, Hans Klemm, a declarat că parteneriatul strategic dintre cele două țări este puternic şi amintit angajamentul României în ceea ce privește statul de drept, dar și rezultatele economice remarcabile.
Hans Klemm: America recunoaște România ca aliat NATO model, care îndeplinește sau depășește angajamentele asumate față de alianță, investind în apărarea sa, modernizându-şi capacitățile și contribuind la securitatea regională și globală. Angajamentul românilor față de democrație, statul de drept și lupta împotriva corupției, demonstrat atât de clar la alegerile din luna mai, ne inspiră, iar rezultatele economice puternice ale României au transformat-o într-un magnet pentru investițiile americane.
Reporter: Recepția de Ziua Independenței a început cu survolul a două escadrile de avioane F-16 din Statele Unite ale Americii și din România./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iulie)