În Grecia au loc alegeri anticipate

În Grecia au loc, astăzi, alegeri anticipate care ar putea pune capăt guvernării de patru ani a partidului Siriza, al premierului Alexis Tsipras.

Reporter: Cătălin Gomboş – Conservatorii de la Noua Democraţie ar putea obţine majoritatea în parlament, arată sondajele de opinie, care îi dau formaţiunii de opoziţie un avans de 10 puncte faţă de Siriza. Partidul premierului Tsipras, descris ca făcând parte din stânga radicală, a venit la putere în urmă cu patru ani promiţând că va pune capăt programului de austeritate impus de creditorii externi ai Greciei în schimbul ajutorului oferit acestei ţări pentru a ieşi din criza economică severă care s-a declanşat în 2010.

Reuters notează că, după numai câteva săptămâni, Alexis Tsipras a trebuit să cedeze şi să accepte condiţiile creditorilor. Până la urmă ţara a ieşit din criză, iar ultimul din cele trei programe de ajutor financiar a luat sfârşit în 2018. Cu toate că economia înregistrează o creştere, efectele crizei şi ale măsurilor de austeritate continuă să se resimtă, iar Grecia este statul membru UE cu cea mai mare rată a şomajului.

Totodată, ţara continuă să fie monitorizată de creditorii săi pentru a evita orice derapaje viitoare. Starea economiei a fost, de altfel, principala temă de campanie. Partidului de guvernământ i s-a reproşat că a îndatorat şi mai mult Grecia şi că nu a ştiut să gestioneze corect crizele.

Alexis Tsipras şi formaţiunea sa au pierdut din popularitate şi pentru că Atena a semnat acordul prin care a recunoscut Macedonia de Nord, în condiţiile în care Grecia refuzase să facă acest lucru timp în primele trei decenii care au trecut de când această fostă republică iugoslavă şi-a proclamat independenţa sub numele de Macedonia.

Viitorul premier al Greciei ar putea fi liderul Noii Democraţii, Kyriakos Mitsotakis. Acesta provine dintr-o adevărată dinastie politică: tatăl său a fost prim-ministru, iar una dintre surori – ministru de externe./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie