Ziua Mondială a Ciocolatei

Astăzi este Ziua Mondială a Ciocolatei. Sărbătoarea prilejuieşte nenumărate festivaluri, expoziţii, concursuri dedicate consumului sau preparării acestui aliment. În egală masură, este ziua în care sunt trecute în revistă beneficiile consumului de ciocolată, în cantităţi moderate, care dincolo de „desfătarea simţurilor”, aduce anumite avantaje pentru sănătate, pornind de la caracterul antioxidant al principalei componente – pudra de cacao.

Pe de altă parte, se încearcă o reglementare a pieţei de profil, ţinând seama de interesul mare pentru acest domeniu, a declarat pentru Radio România Braşov, Dorian Lungu, unul dintre producătorii români de ciocolată:

Dorian Lungu: A existat o inițiativă la nivel european, producătorii de ciocolată adevărată au inițiat o lege ca cea care nu e ciocolată să nu se mai numească ciocolată, de fapt și de drept, ca să se facă o diferență între ceea ce e ciocolată și ‘compound’ spuneau ei, un amestec. Nu s-a reușit, evident, pentru că marile companii au o presiune și o putere mult prea mare financiară în zona asta.

Cel mai scump ingredient într-o ciocolată este masa de cacao, untul de cacao, și, bineînțeles, lucrul care este cel mai ieftin într-o ciocolată este zahăr. Dacă ne apucăm și mâncăm o ciocolată – de ce este dăunătoare? Păi, în primul rând mâncăm multe grăsimi, pentru că untul de cacao este o grăsime sănătoasă, asta este marea diferență. În momentul în care noi scoatem partea sănătoasă dintr-o ciocolată și mai scoatem și cacaoa eventual sau punem o cacao de proastă calitate, am văzut, să nici nu spun, cu ce e amestecată, atunci rămânem cu grăsime, multă grăsime, care nu este o grăsime sănătoasă, și zahăr./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie