2019. július 8

Klaus Iohannis államelnök aláírta az új nyugdíjtörvényt

Az államelnök ezzel kihirdette a jogszabályt, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után azonnal hatályba lép. A parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés. A jogszabály a nyugdijpont fokozatos növelését és a már kifizetésben levő nyugdijak átszámitását irányozza elő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

A Bukaresti Politechnikai Egyetem 25 millió euró finanszirozásba részesül

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 25 millió euróval finanszirozza a Bukaresti Politechnikai Egyetem oktatási és kutatási infrastruktúrájának bővitését. Az egyetem a finanszirozásból új és modern épületeket épit a több mint 30 négyzetméternyi új campusban, ahol három egyetem fog működni, amelyek jelenleg a Polizu, az Alkalmazott Kémiai, a Légtér Mérnöki és az Egészségügyi Mérnöki tanszékeken fejtik ki tevékenységüket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

Együttműködési jegyyőkönyvet irt alá az Aradi Múzeum Komplexum és a Kárpátaljai Románok Regionális Szövetsége

Együttműködési jegyzőkönyvet irt alá hétfőn az Aradi Múzeum Komplexum és a Kárpátaljai Románok Regionális Szövetsége. A protokoll értelmében kiállitásokat és szemináriumokat szerveznek közösen. A Tiszától északra fekvő történelmi Máramarosban 50 ezer román él, akik Románia általi elismerésükre törekednek, nyilatkozta a román rádió tudósitójának a kárpátaljai románok elnöke, Ioan Botoş. „A jegyzőkönyv aláirásával közelebb kerülünk Arad megyéhez. Szükségünk van a romániai intézményekre, amelyek támogatnak bennünket. A kárpátaljai románok legnagyobb óhaja az, hogy ismerjék el őket a volt román állampolgárok utódainak”, hangsúlyozta Ioan Botoş. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

177 tanuló ért el színtízes médiát az érettségi vizsgán

A bacalaureat.edu.ro honlapon közölt, illetve a líceumokban kifüggesztett eredmények szerint az idei első vizsgaperiódusban országszerte 177 tanuló ért el színtízes médiát, melyek közül 32-en Bukarestben.A jegyekkel elégedetlen diákok óvásaikat hétfőn 16 óráig nyújthatták be, mig a végső eredményhirdetés szombaton lesz.Az első vizsgaidőszakban 136 ezer diák iratkozott be az érettségi vizsgára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)
Rozália Gănciulescu/rganciu