Kyriakos Mitsotakis preia funcţia de prim-ministru al Greciei

Liderul partidului de dreapta din Grecia, Noua Democraţie, preia azi funcţia de prim-ministru după victoria detaşată obţinută în alegerile legislative de ieri. Kyriakos Mitsotakis, văzut ca un reformator, apropiat al mediului de afaceri le-a promis grecilor prosperitate după ani de suferinţe.

Potrivit comentatorilor, partidul stângii, Syriza a fost penalizat de alegători după ce premierul în exerciţiu Alexis Tsipras şi-a încălcat promisiunea electorală de a pune capăt austerităţii, generate de criza economică şi financiară. Corespondenta la Atena, Michaela Lambrinidou relatează.

Reporter: Partidul conservator Noua Democrație, condus de Kyriakos Mitsotakis a câștigat alegerile legislative din Grecia, desfășurate ieri, cu o majoritate relaxată, fiind cotat cu aproape 40% din sufragii, devansând formațiunea de stânga Syriza, a premierului Alexis Tsipras, care a fost creditat cu 31,5% din sufragii. Pe locul trei vine formațiunea de centru-stânga Mișcarea Schimbării KINAL, cu 8%, urmată de Partidul Comunist cu 5,5%.

Formaţiunea fascistă Zorii aurii nu a atins pragul de 3% și nu va face parte din noul legislativ. Rezultatele scrutinului permite formarea unui guvern monocolor, fără ca domnul Mitsotakis să fie nevoit să formeze alianțe cu alte formațiuni. După redistribuire, în funcție de câte partide vor depăși pragul electoral de 3%, Noua Democraţie va deţine 158 din cele 300 de mandate parlamentare, în timp ce Syriza a coborât la 87, de la 149 câștigate la scrutinul anterior.

Transferul de putere se va face deja astăzi, imediat după ce Kyriakos Mitsotakis va depune jurământul în fața președintelui Republicii, Prokopis Pavlopoulos, în cadrul unei ceremonii programate pentru ora 10:00./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iulie