START concurs tematic 2019: ˝Centenarul UZPR – ACTA non verba !˝

Așa cum am anunțat cu ocazia Galei Premiilor UZPR pe 2018, tema viitorului concurs (cel pe 2019) va fi „Centenarul UZPR – ACTA non verba”. Pentru a nu lăsa loc de subînțelesuri și comentarii nepotrivite, justificăm această alegere în primul rând prin temeiul faptului că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a fost prima asociație de breaslă apărută în România reîntregită. În al doilea rând e vorba de 100 de ani de existență, ceea ce constituie în sine un argument care nu are nevoie de alte adăugiri. În al treilea rând e vorba de omagierea presei în integrlitatea ei, UZPR, fiind, deocamdată, singura structură de breaslă cu reprezentativitate la nivelul întregii țări, dar și a presei românești din emigrație. Nici numărul membrilor cotizanți ai Uniunii nu e un aspect neglijabil, Uniunea având, în acest moment, 3.000 de membri, ceea ce reprezintă un record istoric, atât prin raportare evolutivă  la ea însăși, cât și în perspectivă comparativă cu cu celelalte uniuni de creație și utilitatea publică din România actuală. Considerăm, așadar, că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este îndeptățită, în anul Centenarului său, să revendice, o dată la o sută de ani, această dedicație competițională.

Tema concursului, „Centenarul UZPR – ACTA non verba”, la toate cele 6 (șase) secțiuni (presă scrisă, publicații, presă online, radio, televiziune și carte de publicistică) are în vedere următoarele criterii: consistența, consecvența, constanța și acuratețea abordării tematice, pe de o parte, iar pe de altă parte frecvența demersurilor jurnalistice în acest sens. În privința secțiunii carte de publicistică, considerăm că o lucrare devine eligibilă în concurs începând cu existența, în paginile ei, a minimum un text (eseu, reportaj, fotoreportj, anchetă etc.) încadrabil în temă.

Sfătuim pe toți jurnaliștii care doresc să participe la această competiție să-și pregătească de pe acum dosarul cu lucrări, pentru ca la momentul „stop joc” ele să fie înaintate cât mai operativ juriului Uniunii. Premiile vor avea și o componentă materială.

Urăm succes și inspirație tuturor competitorilor !

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

RADOR – 8 iulie