Legume şi fructe care reduc riscul de cancer

Portocalele, strugurii şi morcovii conţin compuşi anticanceroşi care seamănă cu cei utilizaţi în medicamentele aprobate. Experţii de la Colegiul Imperial din Londra au descoperit că din cele 7.900 de molecule din fructe şi legume, 110 au potenţialul de a lupta împotriva tumorilor. Pentru a afla ce fructe şi legume diminuează cel mai mult riscul de cancer, oamenii de ştiinţă au introdus 7.962 de molecule biologic active în algoritmul „instruit” să recunoască proprietăţile a 199 de medicamente anti-cancer, fiind depistate 110 cu efect împotriva acestei maladii. Cele mai multe ingrediente cu proprietăţi anticanceroase se găsesc în portocale, struguri, morcovi, varză, ţelină sălbatică, coriandru, mărar şi ceai. Portocalele sunt deosebit de bogate în flavonoidul diosmină, conţinut şi de coriandru şi mărar. Ceaiul are multe catehine, terpenoide şi tanini care reduc deteriorarea ADN-ului, suprimă inflamaţia şi ucid celulele canceroase./ddaniela

www.dnesplus.bg – 9 iulie