2019. július 10

Klaus Iohannis a Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként indul az elnökválasztáson

Klaus Iohannis saját volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indul a novemberi elnökválasztáson – erősítette meg szerdai sajtóértekezletén az államfő. A második mandátumra pályázó elnököt azt követően kérdezték jelöltségéről, hogy előző nap a PNL vezetőségével egyeztetett. Klaus Iohannis nem kívánta kommentálni, hogy a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette ellenzéki USR-PLUS szövetség saját jelöltet indít, csak annyit mondott: minden ellenfelet versenytársnak tekint, kampányolni pedig saját magáért fog. Iohannis újabb éles támadást intézett a szociálliberális kormánytöbbség ellen, felszólítva a PSD-ALDE kormányt, hogy a május 26-i népszavazás üzenetét és az európai bírálatokat figyelembe véve korrigálja az igazságügyi törvényeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

A Romaeroval kötött megállapodást a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon

A repülőszerkezetek kutatására, gyártására és karbantartására szakosodott román Romaero védelmi ipari céggel kötött együttműködési megállapodást szerdán Bukarestben a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport. A Viorica Dancila román miniszterelnök jelenlétében aláírt memorandum értelmében a Romaeronál alakítják ki a Raytheon egyik romániai karbantartási központját azon Patriot rakétavédelmi rendszerek számára, amelyek beszerzéséről két éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök. „A bukaresti kormány egyik fő célkitűzése, hogy a hadsereg fejlesztésére szánt költségvetési források – a külföldi partnerekkel kiépítendő együttműködés és az általuk megvalósuló technológiai fejlesztések révén – minél nagyobb arányban segítsék a román védelmi ipar felélesztését” – mutatott rá a szerdai eseményen Viorica Dancila. A román vállalat többségi részvényeit birtokló gazdasági minisztérium képviseletében jelen lévő Niculae Bădălu tárcavezető azt mondta: a Romaeronál jelenleg 900 szakember dolgozik, a most aláírt megállapodás nyomán létszámuk 1500-ra nőhet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Az Európai Bizottság javította a román gazdaság növekedési előrejelzését

Az Európai Bizottság javította a román gazdaság növekedési előrejelzését, így 4 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 3,3 százalékhoz képest. Az Európai Bizottság szerdán tette közzé nyári prognózisát, amely a jövő évi román gazdasági kilátásokat is javította. Az uniós végrehajtó szerv 2020-ra 3,7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált a májusban közölt 3,1 százalékos növekedéshez képest. A brüsszeli testület idénre 4,2 százalékos inflációval számol, a jövő évre 3,7 százalékos fogyasztói árindexet becsült. A bizottság májusi jelentésében még alacsonyabb, 3,6, illetve 3 százalékos inflációval számolt. Azt követően módosították a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést, hogy a román bruttó hazai termék az idei első negyedévben váratlanul gyors ütemben nőtt, a nyers adat szerint elérte az 5 százalékot a tavalyi első negyedévhez mérten, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint az 5,1 százalékot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Harminc százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első öt hónapban

Harminc százalékkal, 6,523 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya az első öt hónapban az egy évvel korábbihoz képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet (INS). A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,511 milliárd euróval haladta meg a tavalyit a január-május időszakban. A behozatal továbbra is gyorsabb ütemben nő, mint a kivitel. Az import 8,3 százalékkal, 35,862 milliárd euróra gyorsult, míg az export 4,4 százalékkal, 29,339 milliárd euróra emelkedett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Interneten regisztrálhatnak az elnökválasztásra a külföldön élő szavazópolgárok

A külföldön élő román állampolgárok az Állandó Választási Hatóság (AEP) által létrehozott, www.votstrainatate.ro internetes címen elérhető honlapján regisztrálhatnak a novemberi elnökválasztásra – közölte Florin Mituleţu-Buică, az AEP elnöke. A külföldön élők szavazópolgárok döntik el, hogy levélben akarnak-e voksolni, vagy valamelyik külföldi szavazókörzetben akarják leadni voksukat, azonban mindkét lehetőség előzetes regisztrációhoz kötött – hangsúlyozta a hatóság elnöke. Azoknak, akik külföldön akarnak szavazni november 10-én, illetve november 24-én, meg kell jelölniük, hogy melyik ország, melyik településén szeretnének az urnák elé járulni, hogy ezzel az opcióval vegyék fel őket az állandó választói jegyzékbe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

 

Andrei Demény