Continuă audierile în Comisia de anchetă a procesului electoral din 26 mai

Comisia specială de anchetă privind eventuale fraude la alegerile europarlamentare de la 26 mai continuă astăzi audierile. Este invitat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, după ce ieri în faţa parlamentarilor din comisie au venit ministrul de interne Carmen Dan şi secretarul general al ministrului de externe.
Reporter: Alina Stănuţă – La Comisia parlamentară de anchetă este aşteptat în această dimineaţă preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, pentru a răspunde întrebărilor adresate de deputaţi şi senatori referitoare la alegerile din 26 mai.
Ieri, la Parlament a fost ministrul de interne, Carmen Dan, care arăta că în ziua alegerilor prin sistemul de monitorizare a prezenţei la vot au fost emise 9.282 de sesizări, în urma cărora s-au deschis aproximativ 200 de dosare penale. Operarea tabletelor din secţiile de votare s-a făcut în mod defectuos – mai declara Carmen Dan, care a propus ca sistemul de monitorizare prezenţei la vot să fie scos de sub autoritatea STS.
Pe de altă parte, secretarul general al MAE Laura Elena Chiorean declara că misiunile diplomatice au raportat în timpul alegerilor din 26 mai mai multe incidente, ea susţinând că în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot. Ea a adăugat că în mai multe secţii organizate în Austria cetăţeni aflaţi la coadă au forţat uşile la ora închiderii, au existat numeroase ameninţări şi injurii şi a fost necesară prezenţa poliţiei pentru menţinerea ordinii. Laura Chiorean a mai spus în faţă parlamentarilor că deficienţele manifestate în procesul de votare la nivelul secţiilor din străinătate au fost cauzate în principal de cadrul legislativ inadecvat şi de complicarea procesului electoral prin suprapunerea, în ultimul moment, a două scrutine./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 iulie