Revista presei internaţionale – 10 iulie 2019

Partidul Noua Democraţie din Grecia, care a câştigat alegerile generale anticipate, a avut doar o zi la dispoziţie pentru a sărbători victoria. „Zona euro îngroapă promisiunile de campanie ale lui Mitsotakis”, titrează Le Monde şi comentează că „Marii finanţişti au făcut deja cunoscut faptul că vor refuza să renegocieze cu Grecia obiectivul unui excedent primar de 3,5%”. „După felicitări au venit avertismentele. A doua zi după alegerea lui Kyriakos Mitsotakis, europenii i-au spulberat speranțele noului prim-ministru grec cu privire la renegocierea traiectoriei fiscale a țării, așa cum a lăsat el să se înţeleagă în timpul campaniei sale. Angajamentele sunt angajamente, a declarat președintele Eurogrupului, Mario Centeno”. În contextul schimbării politice din Grecia, presa turcă se întreabă cum vor evolua relaţiile dintre Atena şi Ankara. Ziarul turc Milliyet comentează că „În epoca Tsipras, au existat tensiuni legate de decizia autorităţilor greceşti de a oferi adăpost fugarilor turci din gruparea gülenistă, după tentativa de puci din 2016, şi de prospecţiunile energetice în Mediterana de Est. Acum însă, faptul că familia Mitsotakis cunoaşte îndeaproape Turcia este un avantaj. Kyriakos Mitsotakis este cunoscut drept un susţinător al dialogului cu Turcia. Este semnificativ faptul că preşedintele Erdoğan a fost primul lider care l-a felicitat. Desigur, nu este de aşteptat o schimbare fundamentală a politicii de stat greceşti în legătură cu Turcia, însă este foarte important să fie căutate soluţii pe calea dialogului şi să fie demonstrată voinţa de dezvoltare a încrederii reciproce”, arată Milliyet.

Rămânând în sfera politicii, presa internaţională continuă să urmărească cele mai recente evoluţii după numirile în funcţiile-cheie ale Uniunii Europene. La Comisia Europeană, doi dintre titulari au obţinut mandate de europarlamentar în urma alegerilor din 26 mai, aminteşte La Libre Belgique şi menţionează că este vorba de Andrus Ansip din Estonia și Corina Crețu, din România. Euractiv scrie că „premierul Viorica Dăncilă i-a trimis lui Jean Claude Juncker o scrisoare prin care anunță înlocuitorul ales de România pentru fostul comisar Corina Crețu. Guvernul român îl propune pe Ioan Mircea Pașcu în calitate de comisar interimar, în ciuda faptului că Juncker a declarat că nu dorește ca statele membre să-și înlocuiască comisarii care au câștigat locuri în PE. România urmărește să obțină în viitoarea Comisie portofoliul energiei, transporturilor, mediului sau vecinătății, conform unor surse din cadrul partidului de guvernare, PSD”, mai notează Euractiv.

Situaţia justiţiei din România a făcut obiectul a două rapoarte întocmite de specialiștii Grupului de State Împotriva Corupției (GRECO) într-o procedură extraordinară. Rapoartele, consultate de Euronews, arată – cităm – că „România a înregistrat progrese foarte slabe în vederea întăririi măsurilor menite să prevină corupţia”. Unul dintre documente atrage atenţia că „România a îndeplinit puţin peste un sfert din recomandările făcute în două rapoarte anterioare”. Pe de o parte, organismul european anticorupţie „condamnă atacurile asupra procurorilor”, cu referire şi la demiterea procurorului-şef al DNA în 2018. Pe de altă parte, Euronews scrie că GRECO „s-a arătat îngrijorat de crearea unei secţii speciale a procuraturii pentru a investiga activitatea magistraţilor” şi a atras atenţia că „măsurile luate de autorităţile române sunt în contradicţie cu recomandările anterioare”. GRECO mai arată că „Autoritățile nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților” şi cere „diminuarea rolului guvernului în numirea procurorilor”.

Incidentul diplomatic care îi opune pe preşedintele american şi ambasadorul britanic la Washington este departe de a se fi încheiat. Schimbul de replici dure continuă, Donald Trump numindu-l pe ambasador un “tip foarte prost”, scrie La Libre Belgique. Preşedintele american şi-a reluat şi atacurile atacurile împotriva prim-ministrului britanic Theresa May, apreciind că negocierile privind Brexit sunt un “dezastru”. „Relațiile dintre Statele Unite și Marea Britanie trec printr-o perioadă furtunoasă de la publicarea telegramelor diplomatice în care ambasadorul Kim Darroch critică violent administrația Trump. Președintele american afirmase că Statele Unite nu ar mai avea “niciun contact” cu ambasadorul dar Theresa May și-a reafirmat rapid sprijinul pentru el”, comentează publicaţia belgiană.

Tensiuni suplimentare şi pe axa Washington – Beijing, după ce Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de arme către Taiwan, scrie The Guardian. Ar urma să fie livrate în principal tancuri Abrams şi rachete Stinger, valoarea totală fiind de 2,2 miliarde de dolari. Anunţul deranjează Beijingul, care consideră Taiwanul o parte din teritoriul său şi şi-a exprimat deja „îngrijorările serioase” în privinţa vânzării. „Cerem Statelor Unite să înţeleagă natura extrem de sensibilă şi periculoasă a deciziei lor de a vinde arme Taiwanului şi să respecte principiul unei singure Chine”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, citat de The Guardian.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR