Premierul Viorica Dăncilă, care în martie anunţa că România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, susţine că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îşi asume o decizie în această chestiune. Este atributul şefului statului, care ar trebui să dea un răspuns clar în legătură cu mutarea ambasadei – a declarat, astăzi, la DC News, Viorica Dăncilă:
Viorica Dăncilă: Am avut un memorandum în Guvern, să vedem care este opinia ministerelor, tututor instituţilor. Am definitivat această analiză, am trimis-o către insituţiile celelalte, ca să vadă rezultatul final, trimitem către preşedinte, dar, părerea mea, este că aici trebuie o decizie politică, decizie politică pe care trebuie să o ia preşedintele României, dar văd că domnul preşedinte nu spune nimic, nici că va lua această decizie, nici că nu va lua această decizie.
Realizator: Şeful executivului a mai spus că România are o relaţie foarte bună atât cu Israelul, cât şi cu ţările din Golf şi a anunţat că va merge din nou în vizită în Qatar.
Vă reamintim că, în primăvară, Viorica Dăncilă, aflată în Statele Unite, afirma că ţara noastră îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În urma anunţului, Regele Abdulah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat atunci vizita programată în România./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iulie)