2019. július 12

Rendkivül rossz állapotban van az 1989-es Forradalom Hőseinek állitott emlékmű

Rendkivül rossz állapotban van az 1989-es Forradalom Hőseinek emlékére a Belügyminisztérium épülete előtt állitott emlékmű. A Szociális Dialógusért Csoport egy csütörtöki megbeszélés keretében felvetette az emlékmű esetleg elköltöztetését, illetve egy pályázat meghirdetését egy újabb emlékmű megalkotásáért. Oana Zaharia, a bukaresti Főpolgármesteri Hivatala keretében működő Emlékműveket gondviselő ügyosztály igazgatója közölte, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a tavaly a kormánytól az emlékművek gondozásának az átvételét kérte és jelenleg az erre vonatkozó határozat Hivatalos Közlönyben való közlésére várnak a reabilitási munkálatok megkezdése érdekében. Mint hozzá fűzte, egyelőre fel sem merülhet az emlékmű áthelyezése. ”Véleményem szerint nem vállalhatjuk a Forradalmi Hősök emlékművének az áthelyezését, hiszen egy történelmi mozzanathoz fűződik, ami beépült az emberek tudatában”, nyilatkozta Oana Zaharia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

 A PMP saját jelöltet indit az elnökválasztáson

A Népi Mozgalom Párt (PMP) saját jelöltet indit a novemberi elnökválasztáson. Eugen Tomac pártelnök szerint a PMP megbizható alternativát nyújt az állampolgároknak. „Számunkra fontos, hogy Románia új elnöke megértse azokat a kihivásokat, amelyekkel a következő időszakban az ország szembesül, valamint az, hogy jó szakember és odaadással dolgozó politikus legyen”, hangsúlyozta Eugen Tomac.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

Franciaország Nemzeti Ünnepét két nappal korábban ünnepelik meg Bukarestben

Június 14-e Franciország Nemzeti Ünnepe. Bukarestben e napot két nappal korábban, azaz július 12-én ünnepelik meg Franciaország bukaresti nagykövetségén. Az eseményre mintegy 200 meghivottat várnak. Az idei ünnepség a Románia-Franciország kulturális idény jegyében zajlik, melynek keretében az utóbbi nyolc hónap alatt a két országot egymáshoz közelebb hozó, több mint 700 eseményt szerveztek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

Gálaesttel zárul Románia EU-elnöksége

A Román Athenaeumban péntek este gálaestet tartanak Románia EU soros elnökségének befejezése tiszteletére. Az eseményen részt vesz Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki beszámol az Európai Unió Tanácsa román elnökségének fontosabb eredményeiről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)