În judeţul Prahova au fost confirmate noi focare de pestă porcină africană

Ieri au fost confirmate noi cazuri de pestă porcină africană. În judeţul Prahova s-au identificat 8 focare, atât la animale din gospodării, cât şi la mistreţi. Autorităţile au luat măsuri de izolare şi dezinfecţie a zonelor afectate. Corespondenta noastră, Simona Uţă, a aflat mai multe informaţii de la directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova, Mihai Terecoasa.
Reporter: Care sunt comunele afectate?
Mihai Terecoasa: Comuna Gorgota şi comuna Poienarii Bur, care intră în zona de protecţie. Au fost ucişi 46 de porci.
Reporter: S-a făcut o evaluare câţi porci sunt în cele două comune în care aţi depistat deja focarele?
Mihai Terecoasa: Deci sunt circa 120 de gospodării cu porci, iar efectivul care a fost declarat de oameni este în jur de 350 de capete.
Reporter: Ce ar trebui să nu se întâmple, să nu fiţi obligaţi să intraţi la omorârea preventivă a celor peste 300 de porci din aceste localităţi?
Mihai Terecoasa: Ar trebui să nu mai apară focare noi de boală în localităţile respective şi atunci, din punct de vedere epidemiologic, putem rămâne pe focarele existente confirmate, luate toate măsurile de dezinfecţie în curţile respective. Aşteptăm 45 de zile, băgăm porc santinelă şi încă 45 de zile putem stinge focarele de boală.
Realizator: Şi în comuna Cilieni, din judeţul Olt, a fost confirmat ieri al şaselea focar de pestă porcină africană. Autorităţile au decis sacrificarea preventivă a tuturor porcilor din localitate şi spun că proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie