Viorica Dăncilă a prezentat la Strasbourg bilanţul preşedinţiei României la Consiliul UE

România va continua să promoveze obiectivul comun de consolidare a proiectului european şi va urmări în acelaşi timp definitivarea integrării sale – spune premierul Viorica Dăncilă. Ea a mers astăzi la Strasbourg pentru a prezenta în plenul Parlamentului European bilanţul primelor şase luni din an, când România s-a aflat în fruntea Consiliului Uniunii Europene.
Trimisul nostru special, Petruţa Obrejan, a urmărit discursul şi ne aduce acum informaţii în direct. Bună seara, Petruţa! Ce a spus premierul?
Reporter: Bună seara! România a deţinut preşedinţia rotativă într-o perioadă plină de provocări, cu care Uniunea Europeană nu s-a mai confruntat până acum – spunea premierul Viorica Dăncilă, amintind de Brexit, de alegerile europarlamentare. Ea a spus că în cele şase luni de mandat s-a intenţionat închiderea a 100 de dosare; s-a reuşit doar 90, şi asta în condiţiile în care România a trebuit să fie în permanenţă un mediator şi să asigure consensul celor 28 de state membre, state cu priorităţi diferite, iar obţinerea consensului pe atât de multe dosare nu a fost un lucru uşor, însă miniştrii, experţii şi diplomaţii români au ştiut să asculte şi să ţină cont de sensibilităţi şi să acţioneze pe mai multe paliere. Viorica Dăncilă a explicat importanţa coeziunii la nivelul Uniunii Europene, susţinând că poate progresele sunt mai mari la nivel individual, însă dacă acestea se fac împreună vor fi mai temeinice şi vor aduce beneficii tuturor cetăţenilor europeni, iar coeziunea trebuie să ghideze şi acţiunile viitoare ale instituţiilor europene. Viorica Dăncilă a mai spus că toate dosarele au fost importante, referindu-se la drepturile de autor, amendarea directivelor privind gazele naturale, Agenţia Europeană de Frontieră şi îmbunătăţirea răspunsului la atacurile cibernetice.
Viorica Dăncilă: În vederea îmbunătățirii răspunsului la atacurile cibernetice, a fost adoptat un cadru de sancțiuni pentru a răspunde atacurilor cibernetice. Astfel, pentru prima dată, se vor impune sancțiuni persoanelor implicate în atacurile cibernetice care amenință Uniunea sau statele membre. România va continua să acționeze în acest domeniu, urmărind obiectivul de a găzdui o agenție europeană specializată în acest sens.
Reporter: De asemenea, premierul este convins că eforturile depuse în cele şase luni de mandat vor constitui o bază importantă pentru următoarea preşedinţie la Consiliul Uniunii Europene, cea finlandeză./aburtoi/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 iulie)