Apar noi cazuri de pestă porcină africană

Noi cazuri de pestă porcină africană apar în ţara noastră, deşi autorităţile au anunţat că numărul focarelor a fost redus semnificativ. În judeţul Satu Mare, unde virusul fusese eradicat, au fost confirmate alte două cazuri de boală, iar în şase gospodării au fost prelevate probe şi este aşteptat rezultatul specialiştilor.

Toate animalele bolnave au fost sacrificate şi au fost delimitate zone de protecţie, mai ales în nord-estul judeţului, la graniţa cu Ucraina, dar şi cu Ungaria. În judeţul Giurgiu, aproape 300 de porci din patru localităţi au fost sacrificaţi din cauza pestei. Epidemia continuă să se extindă în gospodăriile populaţiei, după ce, în aprilie, fuseseră eliminate ultimele focare de boală. Transmite corespondenta noastră Marcela Petcu.

Reporter: Sute de porci din localitățile Pietrișu, Singureni, Crânguri și Stejarul au fost ucişi preventiv de inspectorii DSVSA Giurgiu în ultimele zile. De altfel în Comitetul local de combatere a bolilor s-a decis ca de mâine să înceapă uciderea preventivă și în cartierul Rudari din municipiul Giurgiu, acolo unde evoluează trei focare de pestă porcină africană.

În ultimele zile, în județul Giurgiu au mai fost confirmate cazuri de pestă porcină africană la Izvoru, Bulbucata și Hodivoaia unde s-a început dezinfecția în gospodăriile unde au fost confirmate animalele bolnave. Acțiunea se repetă după șapte zile. Autoritățile sanitare-veterinare spun că situația evoluează rapid și virusul se extinde cu repeziciune, în ciuda măsurilor preventive adoptate. Autorităţile sanitar-veterinare așteaptă rezultatele unor probe recoltate din alte trei localități unde există suspiciuni de boală./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie