Declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, despre perspectivele ameliorării relaţiilor dintre Rusia şi SUA

Într-un interviu acordat publicaţiei ruse”Argumentî i Faktî”, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, si-a exprimat scepticismul în legătură cu perspectivele ameliorării relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că are dubii în ceea ce priveşte faptul că relațiile ruso-americane se vor ameliora, în viitorul apropiat. Declaraţia diplomatului rus a fost făcută în interviul acordat ziarului „Argumentî i Faktî”, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

„În viitorul apropiat este puţin probabil. Nu va fi deloc ușor să se elimine blocajul creat în relațiile bilaterale, care nu s-a creat din vina noastră. Construirea unor relaţii bilaterale este un proces reciproc, care este întotdeauna un demers al unei părţi către cealaltă”, a mai afirmat ministrul rus de externe, în interviu.

Şeful diplomaţiei ruse a menţionat faptul că Moscova este pregătită pentru o astfel de activitate, dar Washingtonul se comportă inconsecvent şi adesea imprevizibil.

„Ca urmare, să preconizezi ceva în relațiile cu Statele Unite este o sarcină ingrată. Dar repet: din partea noastră, suntem dispuşi să lucrăm cu răbdare pentru refacere”, a mai spus Lavrov. Diplomatul a subliniat că acest lucru este posibil pe baza egalității și a unui respect reciproc, cu condiţia respectării obligatorii a intereselor părţii ruse.

În urma discuțiilor dintre președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și, respectiv Donald Trump, de la summit-ul G20, din Osaka, Japonia, surse de la Kremlin au constatat intenția ambelor părţi de a continua dialogul la cel mai înalt nivel./vdraguta/gpodea

www.russian.rt.com – 17 iulie