Ziua Internationala Nelson Mandela – declaratie de presa a d-lui ambasador

MOSTENIREA LUI NELSON MANDELA

În fiecare an la data de 18 iulie — ziua în care s-a născut Mandela – Organizația Națiunilor Unite propune popoarelor lumii să marcheze Ziua Internațională  Nelson Mandela prin realizarea unei schimbări benefice în comunitățile lor. Fiecare are capacitatea și responsabilitatea să schimbe lumea în bine, iar Ziua Mandela este o ocazie pentru fiecare să acționeze și să inspire această schimbare.

La data de 18 iulie 2019  Ambasada Republicii Africa de Sud din Romania sărbătoreste  101 ani de la nașterea lui Nelson Mandela și 25 de ani de democrație. Cu această ocazie urmărim să evidențiem caracteristicile și valorile pentru care fostul președinte Mandela a devenit renumit în întreaga lume:  Integritate, Pasiune, Serviciu dezinteresat, Transparență, Respect și Transformare.  Nelson Mandela a avut un rol esențial în eliberarea Africii de Sud. Și-a dedicat întreaga viață egalității și dreptății pentru toți sud-africanii și a fost unul dintre fondatorii democrației noastre constituționale.

Mandela a continuat să lupte pentru libertate chiar și în timpul celor 27 de ani petrecuți în închisoare, din 1964 până în 1991. În perioada detenției a devenit foarte renumit și a fost acceptat ca unul din cei mai remarcabili lideri de culoare din Africa de Sud. Mandela a refuzat să își compromită poziția politică în schimbul libertății și a respins cel puțin trei oferte de eliberare condiționată. Hotărârea și tăria de caracter a fostului președinte în fața dificultăților l-au transformat într-un simbol al rezistenței pe măsură ce mișcarea anti-apartheid devenea mai puternică.

Inainte de pronunțarea sentinței capitale împotriva sa, în procesul de la Rivonia, Mandela a afirmat: “Am luptat împotriva stăpânirii albilor și am luptat împotriva stăpânirii negrilor.  Am adoptat  idealul unei societăți libere și democratice, în care oamenii trăiesc în armonie și au șanse egale.   Este un ideal pentru care trăiesc și pe care sper să îl realizez. Dar dacă e necesar, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor.”  

 Nelson Mandela a lăsat o amprentă de neșters  asupra istoriei Africii de Sud și a pus bazele  unei societăți democratice, prospere, unite, lipsite de  discriminări rasiale sau de gen. Mandela  a fost un susținător al reconcilierii și unității naționale.

Aniversând 101  de ani de la nașterea lui Madiba, avem ocazia să reflectăm asupra valorilor pe care ni le-a lăsat moștenire:  capacitatea de a ierta, prietenia, pacea, construirea coeziunii sociale, valorile constituționale pe care urmărim să le realizam și în prezent, credința că diversitatea rasială și culturală generează puterea unei nații.

RADOR, 18 iulie 2019

PORTRET: Nelson Mandela – ultimul erou veritabil al planetei, simbolul venerat al sacrificiului şi dreptăţii