2019. július 19

Nem foglalható alkotmányba a korrupciért elítéltek amnesztiába vagy közkegyelembe való részesítésének megtiltatása

Az Alkotmánybiróság szerint nem foglalható alkotmányba az  igazságszoltatással kapcsolatos idei népszavazásnak az az eredménye, amely megtiltja a korrupcióért elítéltek amnesztiában vagy közkegyelembe való részesítését. Az Alkotmánybiróság egyben azt is megállapitotta, hogy a közkegyelembe való részesitésről a Parlament dönthet. Másrészt, az ellenzéki pártok által július 1-jén a parlamentbe benyújtott alkotmánymódosító tervezet szerint a szándékosan elkövetett bűntettek miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt személyek nem indulhatnak jelöltként a parlamenti, a helyhatósági, az európai parlamenti és az elnökválasztásokon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.19)

A jogállam konszolidálása az EU-ban

Az Európai Bizottság szerint az uniós tagállamokban nem fog csökkeni a nyomás, ami a jogállam tiszteletben tartását illeti Ursula von der Leyen vezetése alatt sem. Az Európai Bizottság által ez irányban hozott intézkedéseket az Általános Ügyek Tanácsában (GAC) ismertették, melynek elnökségét a következő hat hónapban Finnország tölti be. Az Európai Bizottság javaslatai három csoportra bonthatóak le, ezek között szerepel a jogállammal kapcsolatos közös kultúra meghonositása Európában, olyan események  megszervezésével, melyek középpontjában a civil társadalommal kialakitandó dialogus áll, illetve a jogállam tiszteletben tartásával kapcsolatosan esetleg felmerülő problémák megelőzése. Ez utóbbi kapcsán az Európai Bizottság úgy döntött, hogy évente jelentésekben számolnak be az EU valamennyi tagállamában. Az Európai Bizottság által meghozott és az Általános Ügyek Tanácsában ismertetett intézkedések a jogállam tiszteletben tartására vontakozóan a tagállamokkal és nemzetközi szervezetekkel áprilisben folytatott konzultációk eredménye, nyilatkozta Frans Timmermans bizottsági alelnök, hozzáfűzve, hogy ezek az intézkedések nem jelentenek alternativát az Európai Bizottság rendelkezésére álló eszközeire, melyek révén szankciókat róhat ki azon tagállamokra, amelyek megszegig a jogállami normákat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.19)

Jónak igérkezik az idei turisztikai év

Jónak igérkezik az idei turisztikai év mind a tengerparti, mind a hegyvidéki üdülőhelyek számára, vélik a szakemberek, megjegyezve, hogy a vakációs jegyek jelentősen hozzájárulnak a belföldi turizmus- és a szálláshelyek forgalmának növekedéséhez. “A vakációs jegyek ösztönzőleg hatnak,  egy új utazó réteg jelent meg, amely eddig nemigen mozdult ki otthonából. A statisztikai adatok szerint a tavaly a turizmus 7%-os növekedést könyvelt el, és az idén is körülbelül ugyanannyi növekedésre számitunk”, nyilatkozta Adrian Voicu, a Prahova megyei Turizmusfejlesztési Egyesület elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.19)

Több mint száz hamisított dollár- és euróbankjegyet találtak a rendőrök Székelyudvarhelyen

Több mint száz hamisított dollár- és euróbankjegyet találtak a rendőrök egy székelyudvarhelyi házkutatás során. A szervezett bűnözés leküzdésére szakosodott rendőrök ez év májusában végzett akciójuk nyomán leplezték le, hogy egy székelyudvarhelyi 46 éves férfi internetet több hamisiott bankjeggyet rendelt, amelyeket tovább adott másoknak. Ezek közül az egyik egy hamisitott bankjeggyel próbálta becsapni egy benzinkút alkalmazottját, aki rájött, hogy hamis pénzről van szó és értesitette a rendőrséget. A 46 éves udvarhelyi férfit 24 órára őrizetbe vették, és előzetes letartóztatását kérik a bíróságtól.
Az ügyben pénzhamisítás, hamisított pénz forgalomba hozása és csalás gyanúja miatt indult kivizsgálás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 07.19)