Arabia Saudită face paşi în direcţia emancipării femeilor

Este posibil ca, în acest an, să fie abolită în Arabia Saudită acea prevedere legală potrivit căreia femeile pot călători în străinătate doar însoţite şi cu acordul „protectorului” lor, bărbat.
„|Bărbaţii sunt mai presus decât femeile, fiindcă Dumnezeu le-a dat întâietate asupra lor şi fiindcă ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstite sunt pioase, păstrând în taină ceea ce Dumnezeu păstrează. Dojeniţi-le pe cele de a căror neascultare vă este teamă! Părăsiţi-le în aşternuturi! Loviţi-le! Nu le căutaţi însă gâlceavă, dacă vă dau apoi ascultare. Dumnezeu este Înalt, Mare. ” (Capitolul 4/34 din Coran) – teologii musulmani invocă, de obicei, acest text atunci când motivează de ce femeile au nevoie de protecţia şi autoritatea bărbaţilor.
În Arabia Saudită acest text religios este transpus în legislaţie, astfel încât femeile au nevoie de acordul „protectorilor” lor – care la început sunt taţii, după aceea soţii sau un membru mai în vârstă al familiei – dacă vor să călătorească în străinătate sau dacă doresc să se căsătorească. Potrivit tradiţiei, în unele familii până şi angajarea la un loc de muncă, apelarea la servicii medicale sau închirierea unei locuinţe de către femei sunt acte care sunt condiţionate de acordul bărbaţilor protectori. Mai mult, există interpretări extremiste ale Coranului, potrivit cărora femeia nu poate părăsi locuinţa, decât cu acordul tatălui sau a soţului.
Această situaţie, însă, poate să se schimbe în curând. Prestigioasa publicaţia americană The Wall Street Journal a scris recent – citând surse din familia regală saudită – că s-ar putea să fie abolită prevederea legală, potrivit căreia femeile şi bărbaţii sub 21 de ani pot călători doar cu acordul „protectorilor” lor. Sursele ziarului spun că iniţiativa modificării legislative a venit „din cercuri cele mai înalte”, însă moştenitorul coroanei, prinţul Mohammad bin Salman, a declarat că el este „neutru” în această chestiune şi i-a lăsat pe specialişti teologi să formuleze o părere în această chestiune. Un oficial de rang înalt – care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea – a declarat pentru publicaţie că problema nu este modificarea legii, pentru că este clar că atât guvernul cât şi poporul doresc o schimbare, ci modul de introducere a reformelor ca să fie aplicate cât mai rapid şi fără convulsii sociale. Se pare că a început, deja, un fel de dezbatere publică despre modificările legislative preconizate, pentru că, într-un talk-show foarte popular în Arabia Saudită, subiectul a fost legat de conţinutul instituţiei de „protector”, iar publicaţia foarte populară saudită: „Okaz” s-a ocupat cu această problemă chiar pe prima pagină. Cu toate acestea, este aproape sigur, că societatea saudită este împărţită în această chestiune şi, chiar dacă modificarea legislativă ar fi votată, este incert dacă s-ar aplica în realitate, având în vedere că restricţiile de călătorie ale femeilor sunt în primul rând o tradiţie religioasă și apoi, o regulă impusă de un act normativ. „Acesta este un pas decisiv în direcţia corectă” – a spus reporterului o femeie saudită. O alta, însă, a fost de părere că legea – dacă va fi adoptată – umblă cu jumătăţi de măsură, pentru că ar trebui abolite toate interdicţiile privitoare la căsătorie sau la angajarea la un loc de muncă. Au fost însă şi femei care, pe Twitter, au postat că tradiţia trebuie respectată şi că ele sunt mândre că au încredere în taţii lor şi nu le pare rău că protectorii lor iau decizii în locul lor, pentru că ele cred că au nevoie de protectori, aşa cum religia islamică statuează.
Subiectul a intrat în atenţia opiniei publice internaţionale atunci când, la începutul anului, o tânără de 18 ani, Rahaf Mohammad al-Kunun, a fugit de la o staţiune, unde îşi petrecea concediul cu familia ei din Kuweit, s-a urcat pe un avion care mergea în Thailanda, unde s-a baricadat în camera ei de hotel şi a cerut ajutor pe reţelele de socializare. Scandalul de familie s-a transformat într-o dispută politică, atunci când fata a susţinut că părinţii ei o agresau şi fizic şi psihic în Arabia Saudită şi existând opinii că, după ce a abandonat religia islamică, fata ar fi sigur executată, dacă va fi trimisă înapoi în ţara sa natală. Povestea – probabil că şi datorită mediatizării cazului – a avut un sfârşit relativ fericit: tânăra Rahaf nu a fost extrădată Arabiei Saudite şi fata a primit statut de refugiat în Canada.
Desigur ideea modificarii legislative nu a fost generată de acest caz. Decizia – dacă va fi adoptată – se încadrează în acel proces de reformă, care a fost iniţiat de Mohammad bin Salman. Scopul acestuia este revenirea la un islamism moderat, prin care Arabia Saudită să se deschidă mai mult către lumea occidentală. Interesul prinţului moştenitor este unul economic. Prin programul său numit „Viziune 2030”, acesta doreşte diversificarea economiei ţării astfel încăt economia Arabiei Saudite să nu mai depindă în exclusivitate de producţia de ţiţei. Tot Salman a iniţiat legea care permite femeilor să posede permis de conducere şi azi – la un an de la adoptarea legii – cel puţin 70.000 de femei conduc maşini în Arabia Saudită. Tot anul trecut, s-a întâmplat pentru prima dată ca femeile să poată urmări un meci de fotbal la stadion. Autorităţile încearcă să atragă femeile pe piaţa muncii. Scopul lor este ca procentul femeilor care au un serviciu să crească de la 23 la 28 de procente. Femeile au dreptul să lucreze şi în armată, în poliţie sau la pompieri. Recent, a fost numită prima femeie ca ambasador. Prinţesa Rima bint Bandar bin Sultan bin Abdel-Aziz este ambasadorul Arabiei Saudite în Statele Unite ale Americii.
Székely Ervin, Rador