Ucrainenii votează astăzi pentru alegerea unui nou parlament, scrutin în care favorit, potrivit sondajelor, este partidul „Servitorul Poporului”, formaţiunea înfiinţată de preşedintele Volodimir Zelenski. Sunt alegeri anticipate după ce actualul şef al statului a dizolvat legislativul din 2014, fără să le mai aştepte pe cele programate în mod normal în luna octombrie.
Reporter: Sergiu Şteţ – Ucrainenii arătat clar că s-au săturat de starea de fapt din ultimii ani la alegerile prezidențiale care au avut loc în luna aprilie. Spre surpriza tuturor, actorul Volodimir Zelenski l-a învins pe președintele în funcție, Petro Poroșenko. Singura tangență cu politica a lui Volodimir Zelenski până anul acesta era rolul de președinte al Ucrainei pe care actorul îl juca în serialul tv intitulat „Servitorul poporului” sau „În slujba poporului”. În discursul inaugural de președinte, Volodimir Zelenski a anunțat că va convoca alegeri anticipate.
Ultimul sondaj de opinie, realizat la începutul acestei săptămâni, dă un scor de aproximativ 50% pentru partidul ‘Servitorul Poporului’. George Lupașcu Prună este consultant pentru transformări organizaționale și locuiește de șapte ani la Kiev.
George Lupaşcu Prună: Sunt convins că o să ia majoritatea. Nu știu dacă o să ia peste 50% sau doar 40%, dar cu măsurile pe care le-a luat în perioada asta, cel puțin pe mine personal mă face să cred că vor lua mult.
Reporter: Pe locul doi ar urma să se plaseze platforma opoziției ‘Pentru viaţă’, singura formațiune politică cu atitudine pro Rusia și care se opune fățiș aderării Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană. Platforma opoziției ‘Pentru viață’ ar urma să obțină 10-12% din voturi. Exceptând eventualele surprize, alte trei partide ar urma să depășească pragul electoral de 5%: Partidul ‘Solidaritate Europeană’, condus de fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, partidul ‘Batkivșcina’ al fostului premier Iulia Timoșenko și un alt partid nou înființat intitulat „Vocea”./amirea/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 iulie)