Noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat aseară componenţa guvernului său, format în mare parte din susţinători ai Brexitului. Cinci dintre foştii săi rivali la postul de prim-ministru au primit funcţii în cabinet, dar nu şi contracandidatul său din runda finală, Jeremy Hunt, care a refuzat să fie mutat de la Ministerul de Externe la cel al Apărării. Corespondentul nostru la Londra, Dan Vasiliu, cu o radiografie a noului guvern britanic:
Reporter: Posturile cheie din guvernul britanic vor fi deținute de Sajid Javid, care a fost promovat de la Ministerul de Interne la cel de Finanțe, de Dominic Raab, fostul ministru pentru Brexit care acum va conduce Ministerul de Externe, și Priti Patel, o susținătoare loial a lui Boris Johnson, care a primit portofoliul internelor. De asemenea, fostul său prieten și rival, Michael Gove, a devenit cancelar al ducatului de Lancaster, poziție care echivalează cu cel de vicepremier și care îi va permite acestuia să supravegheze pregătirile pentru un Brexit fără acord. În total, 17 dintre miniștrii și secretarii de stat din cabinetul Theresei May au fost demiși sau au ales să renunțe singuri la funcție. Printre aceștia se numără ministrul justiției, David Gauke, cel de finanțe, Philip Hammond, şi cel al dezvoltării internațional, Rory Stewart, care și-au dat demisia, deoarece nu pot susține ideea unei Brexit fără acord cu care amenință Boris Johnson.
În discursul susținut în Downing Street la preluarea mandatului noul prim-ministru a promis încă o dată că Brexitul va avea loc la 31 octombrie, indiferent de consecințe. El s-a declarat însă optimist în privința renegocierii acordului de retragere din Uniunea Europeană și a spus că dacă acest lucru nu se va întâmpla va fi doar vina Bruxellesului./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 iulie)