Dosarul Colectiv, în actualitate din nou

Tribunalul București a continuat astăzi audierile în dosarul incendiului din Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 64 de oameni. În sala de judecată au fost prezenți doar trei dintre inculpații din dosar – unul dintre cei trei patroni ai clubului, proprietara firmei de artificii și un artificier. Astăzi au fost audiați cinci tineri care au fost la concertul trupei Goodbye to Gravity. Redactorul nostru Diana Surdu a asistat la ședință și relatează.

Reporter: Printre cei cinci care au venit să depună mărturie au fost o studentă la Finanțe Bănci, o absolventă de matematică, un arhitect și un medic. Cu toții au vorbit despre mormanele de oameni căzuți la ieșirea din club, despre fumul care făcea aerul irespirabil, dar și despre ușile insuficiente pentru evacuarea celor prezenți.

Concluziile celor audiați: panica și spațiul mic au creat condițiile pentru îmbulzeală. M-am urcat peste lume, cineva m-a tras afară să ies. Erau oameni arși peste tot pe jos, iar cei din exterior îi trăgeau pe cei căzuți din fața ieșirii din container, a povestit studenta Ana Maria Stan. Prietena ei a murit, avea arsuri pe 60% din suprafața corpului; la rândul său, arhitectul, prietenul a doi membri din trupă, a povestit despre clipele când a încercat să iasă din club, despre cum oameni din exterior au încercat să îl tragă afară, dar nu au reușit pentru că „îmi atârna pielea pe mâini deși nu simțeam nici cea mai mică durere”.

A mai povestit cum din cauza unor CD-uri pe care le avea în buzunarul de la pantaloni s-a blocat în tâmplăria uşii; a reușit în cele din urmă să iasă, avea părul ars, era într-un singur pantof, de cămașă și tricou se dezbrăcase singur pentru că arseseră. Tânărul arhitect crede că ar fi fost nevoie de cinci-șase uși pentru evacuarea rapidă a celor 400 de oameni veniţi să vadă concertul. El a mai vorbit în fața magistraților despre operațiile la care a fost supus în fiecare zi timp de o săptămână în Spitalul Bagdasar-Arseni din capitală și despre ședințele de consiliere psihologică urmate luni întregi pentru a putea depăși trauma. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 31 iulie, când vor fi audiate alte persoane care au asistat la concertul Goodbye to Gravity./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 iulie