După „Titanic”, Robert Ballard vrea să găsească avionul Ameliei Earhart

Robert Ballard, celebrul vânător de epave american, are acum un nou obiectiv: să găsească avionul celebrei Amelia Earhart, dispărut în Pacific în 1937, potrivit revistei „National Geographic”.
Omul de știință urmează să părăsească Insulele Samoa pe 7 august pentru a se duce pe atolul nelocuit Nikumaroro, aparținând Republicii Kiribati, unde aeronava aviatoarei s-a prăbușit, a declarat revista pe site-ul său.
Expediţia va fi formată din două echipe: una, condusă de un arheolog de la „National Geographic”, care trebuie să studieze situri specifice de pe insulă, în timp ce Robert Ballard trebuie să supravegheze cercetările subacvatice la bordul vasului său de explorare „Nautilus”.
Expediția urmează a fi subiectul unui documentar de două ore prevăzut a fi difuzat pe 20 octombrie pe postul de televiziune al revistei.
Dl. Ballard, în vârstă de 77 de ani, are mai multe trofee la activ, cum ar fi vaporul „Titanic”, identificat în 1985 la 4.000 m de adâncime, nava de război germană „Bismarck” sau portavionul american „USS Yorktown”, scufundat în 1942 în timpul bătăliei de la Midway, în Pacific.
Soarta Ameliei Earhart, pionieră a aviației și prima femeie care a traversat singură Oceanul Atlantic în 1932, rămâne un mister după 82 de ani de la dispariția ei.
Aviatoarea, care avea 39 de ani la acea vreme, a decolat din Oakland, California, la bordul avionului său cu două motoare „Lockheed Electra”, împreună cu navigatorul său, Fred Noonan, pe 20 mai 1937, pentru un face un tur al lumii de la vest la est.
Pe 2 iulie, cei doi au părăsit Lae, Papua Noua Guinee, pentru o călătorie extrem de ambițioasă de 4.000 de kilometri, urmând să alimenteze cu carburant pe minuscula insulă Howland, un teritoriu american situat aproape la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii. Dar ei nu au ajuns niciodată acolo.
Una dintre teorii susţine că bimotorul ar fi făcut pană de combustibil deasupra Oceanului Pacific și s-a prăbușit pe Nikumaroro, pe atunci numită Gardner Island.
Un profesor de antropologie de la Universitatea din Tennessee a afirmat în martie 2018 că osemintele, echipamentul și obiectele găsite în 1940 pe această insulă corespund rămășițelor aviatoarei./rcostea

www.lefigaro.fr – 25 iulie