Noul premier britanic, Boris Johnson, va fi negociatorul şef al Londrei pentru Brexit

Noul premier britanic, Boris Johnson, va fi negociatorul şef al Londrei pentru Brexit. El e așteptat în Franța peste aproximativ o lună pentru a discuta cu președintele Emmanuel Macron pe marginea acestui subiect.

Deși se declară gata să coopereze cu liderul britanic, Parisul și alte capitale europene sunt ferme în decizia lor de a nu renegocia termenii ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar. De la Londra știe mai multe Dan Vasiliu.

Reporter: Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat că Regatul Unit este pregătit să înceapă discuțiile cu Uniunea Europeană în privința Brexitului, Boris Johnson urmând să fie negociatorul șef în timp ce ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, va fi omologul lui Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene.

Reprezentantul guvernului a precizat că Boris Johson a purtat o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, în care a reiterat determinarea Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar fără nicio înțelegere, dacă acordul de retragere nu va fi redeschis și back stopul irlandez eliminat. Liderul de la Palatul Elysee l-a invitat pe premierul britanic să efectueze o vizită în Franța în săptămânile următoare pentru a discuta pe marginea acestui subiect, însă șansele ca acordul Brexit să fie modificat sunt aproape inexistente în contextul în care liderii europeni au subliniat în repetate rânduri că nu sunt dispuși să facă vreo concesie.

În discursul susținut ieri în parlament Boris Johnson a promis începutul unei noi epoci de aur pentru Marea Britanie, una care presupune mai mulți bani alocați pentru educație, spitale și asistență socială, recrutarea a 20.000 de noi ofițeri de poliție, dar și reduceri de taxe pentru corporații și pentru cei cu venituri medii. Toate aceste promisiuni necesită un efort bugetar considerabil, dar Boris Johnson insistă că banii nu sunt o problemă, făcând în continuare referire la cele 39 de miliarde de lire pe care Marea Britanie trebuie să le plătească Uniunii Europene după Brexit, dar pe care noul prim-ministru susține că nu îi va mai plăti în eventualitatea unei ieșiri fără nicio înțelegere.

În plus, Boris Johnson i-a cerut noului ministru de finanțe să majoreze bugetul alocat pregătirilor pentru un Brexit fără acord. Dincolo de cele 4,2 miliarde de lire deja aprobate de Teresa May după referendumul din 2016, alocările bugetare sunt însoțite de o nouă campanie de comunicare a Guvernului, care avertizează publicul și mediul de afaceri să se pregătească pentru eventualitatea unui Brexit fără acord la 31 octombrie.

Statisticile Ministerului de Finanțe arătau luna trecută că doar 72.000 din cele 244.000 de companii britanice care vând produse și servicii în UE s-au înregistrat pentru a putea continua tranzacțiile cu blocul comunitar și în cazul unei ieșiri fără nicio înțelegere. Problema este că firmele au mai fost avertizate o dată să se pregătească pentru un Brexit fără acord la 29 martie și au văzut că atunci nu se întâmpla nimic. Asta îngreunează misiunea guvernului de a mobiliza mediul de afaceri să se pregătească pentru 31 octombrie – a declarat un reprezentant al executivului pentru Financial Times./amondiru/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie