Informaţii privind procesul electoral în diaspora la alegerile prezidenţiale

Alegătorii români din diaspora care doresc să voteze la alegerile prezidentiale din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate se pot înregistra online începând de astăzi.

Autoritatea Electorală Permanentă a creat site-ul votstrainatate.ro. Portalul are două secţiuni: „Alegător în străinănate la o secţie de votare” şi „Alegător în străinătate prin corespondenţă”. Formularele de înregistrare vor fi active până în 11 septembrie.

Petruţa Dinu are mai multe informaţii despre cum ar urma să decurgă procesul electoral în diaspora:

Reporter: Alegerile prezidențiale vor avea loc în România pe 10 și 24 noiembrie, iar românii din afara ţării pot vota anticipat pe parcursul a trei zile, din 8 până pe 10 noiembrie, respectiv din 22 până pe 24 noiembrie. Secțiile se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00, însă dacă la ora închiderii lor în locațiile respective vor mai fi votanți, programul se va prelungi până la 23:59 în toate cele trei zile. Autoritățile au în vedere crearea de noi secții de votare în străinătate.

Președintele autorității, Constantin Florin Mitulețu Buică, a precizat că există deja solicitări în acest sens: peste 100 de cereri din Germania și aproape 50 din Austria. Este important, spune el, ca cetățenii să se preînregistreze pe platforma online deschisă de AEP.

Constantin Florin Mitulețu Buică: Rugăm cetățenii să se preînregistreze, intră pe platforma online a Autorității Electorale Permanente, se preînregistrează, dau copia actului de identitate și se preînregistrează pentru a înființa secții de votare.

Reporter: Listele electorale permanente pentru străinătate vor fi în format electronic, iar autoritățile au în vedere achiziționarea a 2.500 de tablete pentru secțiile de votare. Pentru cei care aleg votul prin corespondență, e important de menționat că alegătorul trebuie să pună documentele în plicurile specificate, pentru a asigura secretul votului. Şi mai trebuie să știe alegătorul că dacă va trimite plicul la misiunea diplomatică, o va face pe propria cheltuială, iar dacă va alege Poșta Română, serviciul va fi plătit de statul român./ovidiu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 iulie