Marea Britanie se îndreaptă spre un Brexit fără acord, însă premierul Boris Johnson promite investiţii şi facilităţi fiscale

Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord va costa bugetul britanic 90 de miliarde de lire sterline (aproximativ 94,46 miliarde de euro). În condiţiile în care Bruxelles-ul nu este dispus să renegocieze acordul semnat în luna noiembrie anul trecut, iar noul premier, Boris Johnson a declarat în repetate rînduri că la data de 31 octombrie Marea Britanie va părăsi UE cu sau fără acord, se pare că lucrurile merg în această direcţie. Boris Johnson însă nu este îngrijorat şi vorbeşte despre investiţii şi facilităţi fiscale pentru firmele Regatului Unit.

Ieşirea din Uniunea Europeană va oferi pentru Marea Britanie „şanse majore” pentru schimbarea direcţiei economiei ţării – a declarat conform The Telegraph în cadrul unei vizite la Manchester – Boris Johnson. Acesta și-a prezentat planurile pentru perioada care va urma după Brexit. „Cred că aceasta este o şansă pentru schimbarea direcţiei Regatului Unit şi pentru a face ca ţara noastră să fie acel loc în lume, unde viaţa este cea mai bună” – a spus premierul în faţa a o sută de oameni la Muzeul Ştiinţei şi Industriei din Manchester. „Părăsirea Uniunii Europene este o şansă majoră pentru economia ţării să facem lucruri pe care de decenii nu le-am putut face” – spunea Boris Johnson fără însă să detalieze la ce fel de lucruri se gândeşte. Şeful guvernului a promis că vor începe elaborarea proiectelor pentru crearea porturilor libere şi pentru introducerea de facilităţi pentru firmele britanice. Totodată se vor accelera negocierile privind acordurile de comerţ liber cu UE şi Statele Unite. Premierul a promis investiţii în învăţământ, ordine publică, infrastructura pentru tehnologia informaţiei şi în inovaţie. A mai adăugat crearea unui „fond al oraşelor” în valoare de 3,6 miliarde de lire sterline (3,8 miliarde de euro) pentru dezvoltarea infrastructurii şi de transport în zonele care sunt în afara oraşelor mari.

În discursul său premierul și-a reiterat poziţia, potrivit căreia la data de 31 octombrie Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, cu sau fără acord. Johnson a fost de părere că acordul semnat de Theresa May trebuie renegociat şi cu aceasta ocazie trebuie eliminată din text clauza privind aşa numitul „backstop”. Este vorba despre acea prevedere din acord, conform căreia în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană înainte ca între cele două părţi să se semneze un acord de comerţ liber, atunci graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord tot va rămâne deschisă. Prin „backstop” controlul fizic la frontieră practic s-ar muta de la graniţa Irlanda-Irlanda de Nord la Irlanda de Nord-Scoţia.

Situaţia este însă mai complicată. Oficiali de diferite ranguri ai Uniunii Europene au declarat de mai multe ori că nu vor renegocia acordul Brexit. Astfel, dacă Boris Johnson va rămâne consecvent şi pe de o parte nu acceptă acordul negociat de Theresa May, iar pe de altă parte doreşte ca Regatul Unit să iasă din UE la data stabilită: 31 octombrie 2019, atunci acesta nu se poate realiza decât fără acord. Consecinţa aşa numitului „no deal Brexit” este reintroducerea taxelor vamale şi încetinirea comerţului din cauza controlului vamal. Aceste proceduri ar afecta smnificativ economia britanică.  Analiştii economici din Marea Britanie spun că în urma plecării fără acord a ţării din UE aprovizionarea ţării va deveni defectuoasă, practic vor fi lipsuri din toate produsele, inclusiv din alimente şi combustibil. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor „no deal Brexit” va costa  Regatul Unit 90 de miliarde de lire sterline.

Plecarea din UE a Marii Britanii fără acord însă, pe lângă de consecinţe economice va crea şi probleme de natură politică. Reinstalarea controlului vamal între Irlanda şi Irlanda de Nord (care ar încălca Acordul de Vinerea Mare) ar readuce în actualitate tendinţele secesioniste din Irlanda de Nord. Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a declarat recent la o conferinţă din provincie că un Brexit fără acord ar putea duce la o Irlanda unită, dar va creşte şi probabilitatea plecării Scoţiei din Regatul Unit. Recent în camera inferioară a parlamentului britanic deputatul Ian Blackford, membru al Partidului Naţional Scoţian, a pledat pentru organizarea unui referendum pentru independenţa Scoţiei, ca o măsură de protecţie faţă de politica dusă de Boris Johnson.

Székely Ervin, Rador