O mascaradă politică nesfârșită, care generează victime pe bandă rulantă

Cazul Alexandrei, fata de 15 ani ucisă și incinerată la Caracal, a depășit granițele țării. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își exprimă, în consens cu opinia publică, indignarea și consternarea atât pentru fapta în sine, cât și pentru mascarada instituțională pe care a scos-o iveală oribila tragedie.

 Este inadmisibil nivelul de cinism și degradare umană la care s-a ajuns în cadrul instituțiilor menite să apere siguranța socială și personală a cetățenilor. Nu intrăm în detaliile cazului, ele au fost și continuă să fie prezentate non-stop pe toate canalele media.

 Concluziile pe care le impune acest caz sunt însă înspăimântătoare. Cetățenii români sunt puși în situația de a se proteja nu numai de infractorii lăsați în libertate sau eliberați din interese politice, ci și de reprezentanții instituțiilor care ar trebui să ne apere de infractori. Este o complicitate generalizată între infractori și grupurile infracționale, pe de o parte, și infracționalitatea instituțională pe de altă parte.

Sunt cazuri incredibile de favorizare a infractorului, sesizate, printre alții, de cunoscuta avocată Maria Vasii, favorizare de care se face vinovată atât Poliția, cât și Justiția. Situația a fost semnalată, recent, și de două judecătoare curajoase, Adriana Stoicescu și Mădălina Elena Dârdeci, care nu au mai putut suporta promiscuitatea Justiției și au denunțat-o public. Nu ne-am propus analiza acestei situații, o face cu disperare (și în zadar, am adăuga) presa încă liberă din România, din ce în ce mai puțină și mai marginalizată. Nu facem, deci, analiză de caz, încercăm doar să-i identificăm cauzele. De fapt cauza, care e una singură: structura politică a României, prin componența ei umană.

Incompetența, corupția și lăcomia fără frontiere care au contaminat aceste structuri generează, la nivel de executiv, aceeași incompetență, aceeași corupție, aceeași lăcomie. Criteriile profesionale au dispărut cu totul, înlocuite de criterii partinice, prietenii personale sau politice, obligații, presiuni, șantaje.

Pe de altă parte, în timp ce reprezentanții majorității parlamentare mimează indignarea, dând vina pe instituțiile executive (conduse de oameni numiți sau impuși tot de ei) opoziția politică, la fel de incompetentă – după cum a dovedit atunci când a fost la putere – încearcă, cinic, să capitalizeze cazul în folosul ei. E o mascaradă nesfârșită în care aproape că nu există nevinovați, dar care generează victime pe bandă rulantă. Iar dintre acestea cele mai vulnerabile sunt copiii.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România atrage atenția oamenilor politici să înceteze, o dată pentru totdeauna, capitalizarea siguranței populației, să lase instituțiile să-și aleagă singure conducerile după criterii profesionale și, mai ales, să le lase să-și facă meseria. Ar fi primul pas spre dezinfecția siguranței naționale de virușii politici și crearea premiselor pentru însănătoșirea instituțională a Poliției, Procuraturii și Justiției.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare