2019. július 30

Ma van a barátság nemzetközi napja

Az ENSZ 2011-ben nyilvánította július 30-át a barátság világnapjává. A nemzetközi szervezet célja az volt, hogy az emberek közötti kapcsolaton túlmenően a barátságot, mint a régiók, nemzetek, kultúrák közötti viszonyt, a békére és az egyetértésre törekvést, a globális sokszínűség elfogadását ünnepelje. A barátság nemzetközi napjának a létrehozását a paraguayi Ramón Artemio Bracho sebészorvos kezdeményezte az 1950-es években. Az általa létrehozott Cruzada Mundial de la Amistad nevű alapítvány azóta is azon dolgozik, hogy ilyenkor ne csak személyes ismeretségeinket ünnepeljük, hanem országok, nemzetek, kultúrák barátságát is mozdítsa elő, hirdesse ez a nap. A barátság napját először Paraguayban ünnepelték meg 1958-ban, majd Ramón Artemio Bracho kitartó lobbijának eredményeképpen az ENSZ is magáévá tette a gondolatot és 2011-ben meghirdette a barátság nemzetközi napját. (Rador Hírügynökség)

A fellebbezések elbírálása után ma hirdetik ki a tanügyi állások betöltésére kiírt versenyvizsgák eredményét

A végleges eredményekről az érdekeltek a titularizare.ro nevű honlapon, illetve a megyei tanfelügyelőségeken kifüggesztett listákról tájékozódhatnak. Az idén mintegy 27.000 jelölt vizsgázott a 23.000 tanári, tanítói és óvónői állásra. Az Oktatásügyi Minisztérium adatai szerint az óvások elbírálása előtt a jelöltek 46%-a ért el 7-esen felüli eredményt. 92-en 10-es átlagot értek el és a vizsgázók 19%-a 5-ösnél gyengébb átlagot ért el. Az elmúlt héten Ecaterina Andronescu miniszter-asszony úgy nyilatkozott, hogy ez év őszétől kezdődően azok a jelöltek, akik az írásbeli vizsgán nem érték el az 5-ös osztályzatot még helyettesítő tanerőként sem alkalmazhatók. Hasonló helyzetben vannak azok a jelöltek is, akik vizsga közben elhagyták a termet, mert nem tudták a tételeket – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Isabela Aivăncescu, tudósító. (Radio România Actualităţi)

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy Románia ebben az időszakban nagy mennyiségű földgázt vásárol

Anton Anton szerint ezt az teszi szükségessé, hogy a nyári hónapokban a földgáz ára alacsony és így biztosítani lehet a tartalékokat a téli időszakra, amikor a fogyasztás nagyobb lesz. A szakminiszter hozzátette, hogy idén az előző évekhez képest sokkal hamarabb kiadták az utasítást a beszerzendő gáz mennyiségére vonatkozóan.

Anton Anton: „Most nyári időszak van, amikor a fogyasztás nem olyan nagy, amikor tartalékolnunk kell a téli hónapokra. Így az előző évekhez képest az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) együtt sokkal hamarabb kiadtuk az utasításokat a tekintetben, hogy mennyi gázt kell elraktározni, hozzátéve, hogy a mennyiségeket mielőbb szerezzék be. Az import gáz ára most alacsonyabb mint télen”.

Anton Anton ugyanakkor elmondta, hogy a beszerzéseknek nincs közük a hazai gázkitermeléshez, amelyiknek a mennyisége állandó. (Radio România Actualităţi)

Két nap múlva megnyitja kapuit a konstancai Gaudeamus Könyvvásár

A Román Rádiótársaság a Konstancai Polgármesteri Hivatallal partnerségben szervezi ezt az eseményt, amelyiknek a jelszava az, hogy a könyvek sohasem mennek szabadságra. A tengerparti könyvvásárt 11-ik alkalommal rendezik meg Mamaián a Piaţeta Perla nevű téren (a konstancai rádió székháza előtt) augusztus 1 és 5 között. A könyvvásár megnyitója augusztus 1-jén, csütörtökön lesz 18.00 órakor. A vásárt naponta 15.00 és 23.00 óra között látogathatják az érdeklődők. A belépés ingyenes.

A vásáron ezúttal is több tucat rendezvény lesz, könyvbemutatók, előadások, kiállítások, tombola stb. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador