Revista presei internaţionale – 31 iulie 2019

Perspectivele ieşirii Marii Britanii din UE continuă să preocupe presa internaţională. Sub titlul „Brexit a devenit inamicul unității Regatului Unit”, Financial Times publică un editorial referitor la strategia „totul sau nimic” a lui Boris Johnson. „Brexit-ul, în orice formă, va slăbi legăturile dintre națiunile arhipelagului britanic. În forma lui extremă, care pare să fie și ipoteza de lucru adoptată de noul cabinet al lui Johnson, va impune presiuni intolerabile asupra unităţii Regatului”, scrie editorialistul publicaţiei financiare, reamintind că circa 62% din electoratul din Scoția și 56% din Irlanda de Nord a votat rămânerea în UE. „A intra cu bocancii peste aceste opinii prin aterizarea forțată în afara UE ar însemna mai mult decât un act de crasă iresponsabilitate politică. Ar fi un semnal în privința disprețului domnului Johnson față de uniune”, conchide Financial Times. Pe aceeaşi temă, FRANCE 24 notează că prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, şi-a exprimat opoziţia faţă de o ieşire din UE fără acord, subliniind în acelaşi timp că strategia omologului ei britanic pentru Brexit este voit “foarte dură”, special pentru a fi “destinată eșecului”. La rândul său, premierul irlandez, Leo Varadkar, a avertizat că un Brexit fără acord ar putea stimula dorința de reunificare între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, precizează The Guardian.
Opinia publică din Italia este concentrată pe situaţia migranţilor de pe ruta nord-mediteraneană. O navă a pazei de coastă italiene este blocată în larg cu refugiaţi la bord, aflăm din La Repubblica, unde se precizează că ministrul de interne nu a dat undă verde debarcării acestora. Ca şi în alte cazuri recente, situaţia degenerează spre o catastrofă umanitară, notează La Stampa, amintind că nava are la dispoziţie o singură toaletă pentru cele peste 100 de persoane aflate la bord. De cinci zile se aşteaptă aşteaptă autorizaţia de acostare, dar ministrul de interne Matteo Salvini a subliniat că nu va primi migranţii pe teritoriul Italiei dacă Europa nu se oferă să îi preia, precizează La Stampa.
Tot despre imigranţi, de data aceasta de la Washington, unde preşedintele american, deja în campanie pentru un nou mandat, înăspreşte politica antimigraţie, după cum observă Les Echos. Construirea zidului la frontiera cu Mexicul, multiplicarea raziilor împotriva imigranţilor ilegali, presiunile asupra vecinilor din Sud, toate acestea sporesc climatul de tensiune şi de nesiguranţă din State. Contextul exploziv este întreţinut şi de declaraţiile lui Donald Trump care, recent, s-a adresat unor parlamentare hispanice, musulmane sau afro-americane, spunându-le «să se întoarcă acasă». Cu toate acestea, subliniază publicaţia franceză, măsurile antimigraţie ale preşedintelui se bucură de succes în rândul votanţilor săi. Un alt succes politic al preşedintelui Donald Trump este consemnat de LE MONDE, din paginile căruia aflăm că Senatul american nu a reuşit să blocheze prin vot vânzările de arme către Arabia Saudită. Aceste vânzări de arme sunt dorite de preşedinte, care agită stindardul ameninţării iraniene. „Noi aveam obligația, atât legală cât și morală, de a ne asigura că armele americane nu sunt folosite pentru reprimarea drepturilor omului sau pentru săvârșirea de violențe împotriva unor civili nevinovați”, a declarat un senator democrat la finalul votului, reamintind de proasta reputaţie a regimului de la Ryad, beneficiarul vânzărilor de arme.
În Bulgaria vecină se discută candidaturile la funcţia de procuror general al ţării. De fapt este vorba de o sigură persoană, precizează publicaţia sofiotă KAPITAL. „Ivan Gheşev, actualul adjunct al procurorului general, rămâne singurul candidat, deoarece potenţialul contracandidat, ministrul de justiţie Danail Kirilov, nu s-a mai prezentat”. La reproşurile opiniei publice privind situaţia unei candidaturi unice, Ivan Gheşev s-a justificat reamintind că şi Laura Codruţa Kovesi este în acest moment singurul candidat pentru postul de procuror european.
Pe aceeaşi temă, MEDIAPOOL consemnează că mii de persoane au protestat la Sofia împotriva procurorului fără contracandidat, exprimându-şi indignarea față de modul în care se desfăşoară aceste importante alegeri. Oamenii au cerut demisia ministrului justiției, Danail Kirilov, care a refuzat să nominalizeze un alt procuror, propus de societatea civilă, deși avea acest drept.
Actualitatea românească reţine din nou atenţia presei internaţionale. Le Monde notează: „În România, ministrul de interne demisionează după moartea îngrozitoare a unei adolescente”, în timp ce Euronews consemnează presiunea străzii asupra autorităţilor pentru pedepsirea vinovaţilor. „Cutremur politic în România după uciderea unei fete de 15 ani” – titrează, la rândul său, publicaţia elenă Proto Thema, explicând că, pe fondul manifestaţiilor şi al tensiunilor sociale, ministrul de interne român a demisionat. „Nicolae Moga, care şi-a preluat funcţia cu doar o săptămână în urmă, este al treilea demnitar care demisionează în legătură cu acest caz”, mai precizează Proto Thema.

Ruxandra Lambru