Situaţie conflictuală între India şi Pakistan

Relaţiile dintre India şi Pakistan au devenit din nou tensionate, după ce guvernul din New Delhi se pregăteşte să retragă statutul special al regiunii Caşmir.

Analiştii sunt de părere că e posibil să urmeze o perioadă foarte periculoasă în relaţia celor două ţări, având în vedere că ambele state dețin arme nucleare. Motivul disputei îl reprezintă decizia guvernului indian de a desfiinţa statutul special al regiunii Caşmir. Decizia a fost adoptată şi ratificarea acesteia este doar o formalitate. Potrivit articolului 370 din Constituţia Indiei, parlamentul ţării poate adopta legi pentru toate statele federale din India, cu excepţia Caşmirului. Regiunea aparţine de drept Indiei, însă este revendicată şi de Pakistan. În Caşmir, doar problemele legate de politica externă, de apărare, de circulaţie şi comunicaţii sunt în competenţa guvernului şi parlamentului din New Delhi. Toate celelalte domenii sunt rezolvate de autorităţile locale autonome, respectiv guvernul şi parlamentul regional. Caşmirul are steag şi imn propriu, conducătorul regiunii este numit prim-ministru. Primul care a îndeplinit această funcţie a fost Şeik Abdullah, supranumit „Tigrul Caşmirului”, care însă nu a fost foarte popular din cauza stilului său autoritar. Acesta nu a acceptat să fie contrazis, iar opozanţii săi politici au fost băgaţi în închisoare. Planul guvernului actual este ca pe lângă ştirbirea autonomiei regiunii, să împartă Caşmirul în două unităţi administrativ-teritoriale, astfel că probabilitatea unui conflict deschis între cele două puteri nucleare este foarte mare.

Naţionaliştii hinduişti au solicitat de multă vreme luarea acestor măsuri, însă până în prezent niciun guvern nu a riscat să adopte decizii atât de controversate. Unul dintre motive a fost că în urmă cu 72 de ani, când Caşmirul a devenit parte a Indiei, guvernul indian a promis că această regiune se va bucura de o largă autonomie. Începând cu anul 2014, țara este condusă de Narendra Modi, politician naţionalist, care după ce partidul său Bharatiya Janata a obţinut o victorie neaşteptat de mare la alegerile parlamentare care au avut loc în aprilie şi în mai din acest an, a decis să dărâme unul din tabuurile statului indian şi a retras statutul special al Caşmirului. Guvernul indian a ordonat luni reţinerea în arestul la domiciliu a mai multor politicieni din Caşmir, a restricţionat utilizarea internetului şi a telefoanelor mobile. Fostul lider al Caşmirului, Mehbooba Mufti a declarat că a trăit cea mai neagră zi a democraţiei indiene – scrie portalul indian de limba engleză The Hindu. Avioane de luptă indiene au lovit presupuse poziţii ale islamiştilor. Ca răspuns la aceste atacuri armata pakistaneză a distrus avioane militare indiene. Guvernul pakistanez a declarat că din timpul războiului din 1971, nu s-a întâmplat ca India să încalce spaţiul aerian al Pakistanului.

De la recâştigarea independenţei celor două ţări, între India şi Pakistan au avut loc trei războaie: în 1965, 1971 şi în 1999. Primele două s-au declanşat pentru Caşmir. Din anul 1989 rebelii musulmani au devenit mai activi. New Delhi a acuzat de fiecare dată Islamabadul că îi sprijină pe separatişti. În prima jumătate a anilor 2000 a urmat o perioadă mai calmă între cele două ţări, după ce aceştia în anul 2003 au încheiat un armistiţiu. Procesul de apropiere însă a fost oprit de un atac terorist care a avut loc în 2008 la un centru financiar din Mumbai. În urma acestui atac, 166 de oameni şi-au pierdut viaţa. Atunci India a considerat Pakistanul responsabil pentru acest atac terorist. New Delhi a susţinut că atentatul a fost comis de organizaţia teroristă Lashkar-e-Taiba, dar aceştia au primit sprijin de la organizaţii ale statului Pakistan. Deşi cazul a creat tensiuni foarte mari între cele două state, în anul 2010 au fost reluate negocierile de pace, însă fără rezultat. Numărul incidentelor de la graniţa comună s-au înmulţit (28 de atentate în 2009, 44 în 2010, 51 în 2011, şi 71 în 2012). Din anul 2012 situaţia s-a înrăutăţit. Relaţia celor două state s-a rezumat la ameninţări şi acuzaţii reciproce. Conflictele la graniţă au devenit aproape zilnice. În ianuarie 2013 militari pakistanezi au trecut peste linia de demarcţie şi au omorât doi membri dintr-o patrulă indiană. Ca răspuns la acest incident India şi-a rechemat ambasadorul său din Islamabad. În anul 2015 au urmat şi mai multe atacuri împotriva forţelor de securitate indiene în Caşmir. Un incident deosebit de grav a avut loc în 8 iulie 2016, când a fost ucis liderul organizaţiei Hizbul Mujahideen, Burhan Vani, care a fost foarte popular, în special în rândul tinerilor. Organizaţia respectivă a fost declarată în India ca fiind teroristă. În 18 septembrie, patru terorişti au ucis 19 militari indieni şi zeci de persoane au fost rănite. Atunci războiul era iminent, dar s-a reuşit pe cale diplomatică evitarea vărsării de sânge. Nu se ştie însă dacă şi de data această se va reuşi acest lucru. Deocamdată nu sunt semne care ar indica o destindere a situației. În capitala Indiei au început demonstraţiile solicitând demisia guvernului pentru decizia de a retrage statutul special al Caşmirului.

Székely Ervin, Rador