Tiroler Tageszeitung: Jean-Claude Juncker: Cea mai importantă realizare este păstrarea unităţii UE

Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a acordat un interviu ziarului Tiroler Tageszeitung în care a prezentat un succint bilanţ al activităţii sale în fruntea celui mai important organism al Uniunii Europene. Juncker crede că pe durata mandatului său nu s-a realizat reconcilierea între estul şi vestul Europei, dar crede că pentru aceasta nu membrii vechi ai uniunii sunt responsabili, ci politicieni cum sunt premierul Ungariei, Orbán Viktor, pentru că aceştia nu au niciun fel de înţelegere faţă de solidaritate. Ca exemplu a dat împărţirea refugiaţilor între ţări ale UE pe baza unor cote stabilite după criterii obiective. Acest plan al Bruxelles-ului nu a putut fi realizat din cauza opoziţiei grupului de la Vişegrad.

Cu toată acestea, fostul preşedinte al Comisiei Europene nu este dezamăgit, şi nu le întoarce spatele acestor politicieni. Astfel că va putea să bea o cafea cu prim-ministrul ungar şi după ce şi-a încheiat mandatul. După cum a afirmat, relaţia lui personală cu Orbán este una foarte bună, chiar dacă opiniilie politice ale celor doi sunt diametral opuse. Din acest motiv Juncker nu are resentimente față de politicienii populişti şi a decis că nu va purta ură faţă de nimeni nici după încheierea mandatului. Crede în schimb că este urât de către unii dintre politicienii cu care a avut dispute în ultimii cinci ani.

Juncker consideră că cel mai mare succes al activităţii sale de preşedinte al CE a fost că a reuşit să păstreze unitatea Uniunii Europene. Astfel nu a lăsat ca Grecia să părăsească UE. Politicianul crede că Uniunea Europeană este o construcţie asemănătoare unei case. O casă în mod continuu trebuie întreţinută. Dar există și momente când nu ajunge să reparăm acoperişul, ci trebuie efectuată o reconstrucţie totală. La fel și Uniunea Europeană trebuie reformată constant, şi câteodată este nevoie de măsuri profunde pentru a-i menţine funcţionalitatea şi utilitatea.

Székely Ervin, Rador