2019. augusztus 12

Elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást

Elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást, amely továbbra is 2,76 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, közölte hétfőn Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A kormány hétfői ülése után nyilatkozó pénzügyminiszter szerint pozitív kiigazításról van szó, mivel nem vettek el pénzt senkitől, csupán azon minisztériumok költségvetését csökkentették, amelyek nem tudják év végéig felhasználni a rendelkezésükre bocsátott összegeket, illetve az oktatási minisztérium büdzséjét, mivel túlméretezték az év elején az oktatásban tervezett személyzeti kiadásokat.A kormány költségvetés-kiigazítását a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) bírálta, azt kifogásolva, hogy túl kevés pénz jut beruházásokra, oktatásra, illetve túl sokat kapnak a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök a kormány megújítását követeli

A kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnököt Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök. Tăriceanu augusztus 20-ig adott ultimátumot a miniszterelnöknek, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének és összetételének módosítására.Mint ismeretes, a kormánykoalicióban azt követően keletkezett feszültség, hogy a PSD nem fogadta el Tăriceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként és saját elnökjelöltet akar indítani Viorica Dăncilă személyében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)

Hosszú hétvége jön, csütörtöktől zárva tartanak a postai hivatalok

A Román Posta közölte, hogy csütörtöktől szombatig zárva tart valamennyi egysége. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, munkaszüneti nap lesz, mig pénteken és szombaton szabadnapot kapnak a postai alkalamzottak. A programváltozás miatt megtörténhet, hogy a postai küldeményeket megkésve kézbesitik a cimzetteknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)

Olcsóbbak lettek egyes élelmiszer termékek

A múlt hónapban enyhén csökkentek az árak.Egyes termékek – a gyümölcs, burgonya és egyes zöldségek – olcsóbbak lettek, közölte az Országos Statisztikai Hivatal. Az élelmiszer termékek közül az év folyamán a leginkább a burgonya, a sertés hús és a liszt drágult, de növekedett a cigaretta ára és egyes szolgáltatások tarifája is. Júliusban 9%-al emelkedtek a légi szállitási árak. Az Országos Statisztikai Hivatal arról is beszámolt, hogy júliusban az inflációs ráta 4,1% volt, ami növekedést jelentett a júniusi értékhez viszonyitva, amikor 3,87%-os volt. A Román Nemzeti Bank előrejelzése szerint az infláció az év végéig 4,2%-os lesz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)

A PNL azzal vádolja a kormányt, hogy a költségvetést kiigazitó tervezet hamis adatokra épül

A liberálisok szerint a költsévetést kiigazitó tervezet hamis adatokra épül és azzal vádolják a kormányt, hogy kilenc milliárd lejes hiányt „takargat”. Ludovic Orbán, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint az év első három hónapjában a dijakból és tarifákból behajtott összegeket, a költségvetési törvény értelmében, a helyi hatóságoknak kell folyósitani, de ezeket áritányitják a kormány tartalék alapjába.Vagyis, az emlitett összegeket ” átcsoportositják”a PSD politikai klientúrája fele, véledeket a pártelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)

Rozália Gănciulescu, RADOR