Furturile de identitate sunt un fenomen tot mai actual în mediul online

Furturile de identitate sunt un fenomen tot mai actual în mediul online, mai ales pe reţelele sociale. Vârsta de la care tinerii sunt prezenţi în aceste locuri virtuale este din ce în ce mai mică. Riscurile sunt mari însă; în ultimii ani, s-a dezvoltat şi ideea de răspundere a celor care comit acte reprobabile. Uneori răspundere penală. Corespondentul nostru în Sălaj, Adrian Lungu, a stat de vorbă cu specialişti şi relatează:
-: Ştiţi care e riscul cu aceste conturi false?
-: Copiază poze de-ale lui de pe Facebook, fac un cont fals, îmi iau identitatea lui şi mă apuc şi vă iau la şuturi pe fiecare, pe Facebook.
Reporter: Potrivit psihopedagogilor şi experţilor în domeniul juridic, tot mai mulţi copii au cont pe relaţiile de socializare, sunt lăsaţi cu orele să navigheze necontrolat pe internet, iar furturile de identitate au devenit o realitatea. La fel şi atacurile, jignirile şi chiar violenţa verbală. Atenţie însă, că cei care utilizează internetul pentru a defăima pot răspunde în faţa legii.
Bogdan Ilea (avocat): Orice fel de manifestare pe reţelele de socializare, dar şi pe grupurile de comunicare sau sub alte forme este considerată o exprimare în public, iar în acest context exprimarea de expresii sau cuvinte jignitoare atrage răspunderea celui vinovat pentru prejudiciul moral creat destinatarului injuriilor.
Reporter: La rândul lor, psihopedagogii le recomandă părinţilor să nu le permită copiilor conturi pe reţele de socializare şi să nu-i lase nesupravegheaţi pe grupuri de comunicare online, riscurile fiind evidente./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august,