2019. augusztus 20

 Post mortem kitüntette Klaus Iohannis államfő Török Zsolt hegymászót

Post mortem a nemzeti érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki Klaus Iohannis államfő a múlt héten tragikus körülmények között elhunyt Török Zsolt aradi hegymászót. Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő a kitüntetéssel Török Zsolt sportteljesítményét, a román sport fejlődéséhez való hozzájárulását, valamint szenvedélyét és elkötelezettségét ismeri el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

Viorică Dăncilă az Európai Bizottság megválasztott elnökével találkozott Brüsszelben

Viorica Dăncilă miniszterelnök kedden, Brüsszelben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével találkozott, aki mandátumát az őszön veszi át. A felek megvittaták a Romániának járó európai biztosi funkciót. A miniszerelnök kitartott amellett, hogy Románia megérdemel egy olyan fontos területet, mint amilyen a szállitás vagy a környezetvédelem, és véleményét azzal támasztotta alá, hogy Románia eddig is két fontos területet irányitott. A román rádió helyi tudósitójának adott exklúziv interjúban, Viorica Dăncilă leszögezte, hogy a találkozón nem beszéltek a romániai európai biztos személyéről. A két politikai személyiség megvitatta az Európai Bizottság prioritásait is.Ursula von der Leyen gratulált a miniszterelnöknek a román EU-elnökség alatt elért eredményekért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

Románia az Európai Unió legveszélyesebb országa a kerékpárosok és a gyalogosok szempontjából

Erre a következtetésre jutott az Európai Statisztikai Hivatal. Az Eurostat adatai szerint 2017-ben egymillió lakosra számítva tíz biciklis veszitette életét közúti balesetben. Az ellenkező póluson Luxemburg és Ciprus áll, ahol egyetlen kerékpáros sem halt meg balesetben. Az EU-s átlag egymillió lakosra 3,9 halott. A helyzet hasonló a gyalogosok esetében is. Romániában egymillió lakosra számitva 37-en, mig Dániában egy millió lakósra számitva hárman veszitették életüket. 2017-ben, Romániában közúti balesetekben összesen 1951 halálesetet regisztráltak, ebből 812-en személygépkocsiban vesztették életüket, a többiek gyalogosok és kerékpárosok voltak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

A PNL az európai alapok lehivásának felgyorsitását kérte a kormánytól

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az európai alapok lehivásának felgyorsitását kérte a kormánytól, mivel a költségvetés kiigazitása nyomán kiderült, hogy a 2019-re tervezett összegnél jóval kevesebbet hivott le Románia. Ludovic Orban pártelnök szerint ebben az ütemben előfordulhat, hogy Románia számottevő összeget veszit. „Több mint 10 milliárd eurót is veszithetünk, amelyet egy modern infrastruktúrára, regionális korházakra, az iskolák modernizálására, a versenyképesség növelésére, kutatásra és innovációra lehetne forditani, de sajnos a kormány nem veszi komolyan az európai pénzeket és megakadályozza, hogy befolyannak Románia számlájára”, hangsúlyozta Ludovic Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

Augusztus 20 – Magyarország nemzeti ünnepe

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.A központi programok között idén is szerepelt a parlamenti nyílt napok megszervezése, mig a Várkert Bazárban és a Clark Ádám téren programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket.Az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja a fővárosban. Országszerte számos településen és a határokon túl is tartanak programokat az állami ünnepen, tájékoztatott az MTI. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

Rozália Gănciulescu