Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte marţi după masă şi-a anunţat că ún această seară îşi va prezenta demisia preşedintelui italian, Sergio Mattarella.

Premierul şi-a anunţat demisia în cadrul unui discurs rostit în faţa camerei superioare a parlamentului italian marţi, la ora 15.00. În discursul său Conte l-a numit pe viceprim-ministrul şi preşedintele Ligii Nordului, Matteo Salvini „iresponsabil”. Potrivit lui Conte prin faptul că Matteo Salvini „din motive personale şi de partid” a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, a creat o nouă criză politică. În opinia premierului Matteo Salvini a subminat funcţionarea guvernului.

Reamintim că anul trecut vicepremierul italian, Matteo Salvini, care îndeplineşte şi funcţia de ministru de interne, atunci când partidul său Liga Nordului a început guvernarea alături de Mişcarea 5 Stele (M5S) s-a jurat că acea coaliţie va rezista cinci ani. (Giuseppe Conte este premier independent al unei coaliţii bipartite). După doar 14 luni de guvernare Salvini totuşi a ameninţat cu moţiune de cenzură pe propriul guvern şi a declarat că nu mai poate coopera cu Mişcarea 5 Stele.

Matteo Salvini acum zece zile a anunţat depunerea moţiunii de cenzură, însă Liga Nordului nu a solicitat înscrierea pe ordinea de zi a moţiunii. Potrivit analiştilor motivul este că în cazul căderii guvernului preşedintele – după ce s-a consultat cu partidele politice parlamentare – are posibilitatea să nominalizeze un alt premier, care să formeze guvernul. La început părea că actuala coaliţie nu are alternativă şi preşedintele va declanşa alegeri anticipate. În ultima perioadă însă se vorbeşte din ce în ce mai mult despre o posibilă coaliţie între M5S şi Partidul Democrat. Cele două partide ar avea majoritate în ambele camere ale parlamentului.

Székely Ervin, Rador