2019. augusztus 21

Közös nyilatkozat aláirásával zárult Klaus Iohannis és Donald Trump találkozója

A washingtoni Fehér Házban tartott kétoldalú megbeszélés végén Klaus Iohannis államelnök és Donald Trump amerikai elnök megállapodást irt alá az amerikai-román stratégiai partnerség fejlesztéséről. „Bukarest először írt alá ilyen megállapodást a stratégiai partnerség fejlesztéséről, amely létfontosságú a kapcsolatok szorosabbra fűzése szempontjából. Románia azt reméli, hogy a politikai és a katonai-biztonsági együttműködés mellett a gazdasági, főleg az energiaipari és nukleáris együttműködés is új lendületet kap”, nyilatkozta a román médiának Klaus Iohannis, hozzáfűzve, hogy az amerikai elnök értékelte, hogy Románia a GDP 2 százalékát hadi felszerelésre forditja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.21)

Viorica Dăncilă: A hivatalos statisztikai adatok szerint Románia újabb gazdasági növekedést könyvelt el

A szerdai kormányülés előtt Viorica Dăncilă miniszterelnök kijelentette, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint Románia újabb gazdasági növekedést könyvelt el. Az idei második negyedév már az ötödik egymástkövető negyedév, amikor Románia folyamatosan gazdasági növekedést ér el. A gazdaság fokozatosan, minden negyedévben egy-egy százalékkal emelkedett, fűzte hozzá a miniszterelnök. Viorica Dăncilă szerint a gazdasági növekedés az üzleti szféra és a beruházások ösztönzésének köszönhető. Az idei első félévben a közvetlen külföldi befeketések 30%-al növekedtek az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. Ugyanakkor az év kezdetétől mostanig több mint 53 ezer új munkahelyet biztositottak, igy az aktiv munkahelyek száma meghaladja a 6,4 milliót. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.21)

Még mindig nem oldódott meg a megyeközi iskolabuszok biztositásának kérdése

Már nincs sok hátra az új tanév kezdéséig és még mindig nem oldódott meg a megyeközi iskolabuszok biztositásának kérdése. A diákok képviselői azzal vádolták a Tanügyminisztériumot, hogy nem tisztázta a szubvenciók folyósitásával kapcsolatos eljárásokat, s emiatt több diák nem járhat iskolába, mivel szüleik nem tudják fedezni a buszjegyekkel járó költséget. Ezzel kapcsolatosan a Diákszövetség és a Szállitók Szövetsége (FORT) sajtótájékoztatót tartott szerdán. A törvény értelmében, a megyeközi diákszállitással járó kiadást a polgármesteri hivataloknak kell fizetniük az iskoláknak, de a valóságban az iskolák nem kapnak erre egy banit sem és a Tanügyminisztérium nem tisztázta a szubvenció folyósitásának mikéntjét.Országos viszonylatban több mint százezer diák szorul segitségre, hogy eljusson az iskolába, kisbusszal vagy autóbusszal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.21)

A képviselőház rendkivüli ülésszakot tart a jövő héten

A rendkívüli ülésszak összehívását az augusztus 26-a és 30-a közötti időszakra a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte és az ellenzéki pártok – a PNL, a Népi Mozgalom Pártja, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Pro Románia Pártja – 118 képviselője irta alá az erre vonatkozó kérést. Igy, hétfőn házbizottsági ülést és plenáris ülést tartanak.Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a rendkívüli ülésszak napirendjére kell tűzni az amnesztiáról és közkegyelemről szóló tervezet elutasitását, az adóügyi intézkedésekről szóló 114-es sürgősségi kormányrendeletet és a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét hatályon kívül helyező tervezet elfogadását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.21)
Rozália Gănciulescu/rganciu