2019. augusztus 23

Ma van a Fasizmus és a kommunizmus áldozatairól való megemlékezés napja Romániában

Az erről szóló 2012/198-as számú törvény ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy december 21-e a kommunizmus áldozatainak május 14-e pedig kommunista börtönök mártírjainak az emléknapja.

Mint ismeretes 2008-ban az Európai Parlament elfogadta, hogy augusztus 23-a legyen a „Fekete szalag nemzetközi napja”, amelynek tárgya a sztálinizmus és a nácizmus áldozatairól való megemlékezés. A dátum kiválasztásával az európai törvényhozás arra utalt, hogy 1939 augusztus 23-án írták alá Moszkvában a Ribbentrop – Molotov paktumot, amelynek titkos záradékában a két nagyhatalom felosztotta egymás között a kontinens befolyási övezeteit és ez tragikus következményekkel járt Európa népei számára.

Ugyancsak augusztus 23-án van a Rabszolga-kereskedelemről és annak eltörléséről való megemlékezés nemzetközi napja. Ezt a napot 1997-ben nyilvánította az UNESCO olyan alkalomnak, amikor a világ népei megemlékezhetnek a történelem egyik legsötétebb fejezetének következményeiről. (Rador Hírügynökség)

Holnap kezdődik az „Air Show – BIAS” elnevezésű légi-parádé Bukarestben

A legnagyobb hazai légi-bemutató alkalmából ma a fővárosi Băneasa Repülőtér környékén kiállítás nyílik. A légi-parádéra holnap reggeltől estig kerül sor a Băneasa Repülőtéren. Ma az érdeklődők megtekinthetik a kiállítást, és a pilóták gyakorlatait. A belépés díjtalan. A Bucharest International Air Show (BIAS) a 11-ik kiadásához érkezett, amely az idén egybeesik az Otopeni-i „Henri Coandă” Nemzetközi Repülőtér megnyitásának 50-edik és Románia NATO-csatlakozásának 15-ik évfordulójával. (Radio România Actualităţi)

Tegnap este Brassóban megkezdődött az Aranyszarvas Fesztivál

Az 51-ik alkalommal megrendezésre kerülő könnyűzenei eseményre ezúttal is a Cenk alatti város Tanács Terén kerül sor. A fellépők között olyan hazai és külföldi sztárok lesznek, mint Corina Chiriac, Irina Rimes vagy Ronan Keating és Emelie Sande. A versenyben tíz ország 12 versenyzője vesz részt, kettő közülük hazai előadó. Tegnap este Tóth Zoli, a Cantus Mundi ütőhangszer-együttes és Ştefan Bănică Junior lépett színpadra.

Az Aranyszarvas fesztivált a Román Televízió szervezi. Társszervező a Román Rádiótársaság. (Radio România Actualităţi)

Ma folytatódik az érettségi vizsga őszi szessziója

Ma a tanulmányi profilnak megfelelő tantárgyból adnak számot tudásukról a maturandusok, majd hétfőn pedig a választható tantárgyból vizsgáznak. Ezt követően kerül sor a szóbeli vizsgára román nyelv és irodalomból, az anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból (a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok számára), a digitális képességekből és idegen nyelvből.

Az első vizsgaeredményeket szeptember 3-án hozzák nyilvánosságra, ugyancsak azon a napon lehet benyújtani az esetleges óvásokat, amelyeket szeptember 7-ig bírálnak el és akkor függesztik ki a végleges eredményeket – közölte a hallgatókkal a közszolgálati rádió szerkesztője, Felicia Mocanu. (Radio România Actualităţi)

A kormánynak nem áll szándékában módosítani a 2018/114-es számú sürgősségi kormányrendeletet

Ezt Anton Anton energiaügyi miniszter nyilatkozta tegnap újságíróknak a Focus Energetic elnevezésű konferencián. Mint ismeretes a hivatkozott jogszabály egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy megemeli a villamos- és hőenergia szolgáltatók hozzájárulását az állami költségvetéshez. Az „off shore” törvénnyel kapcsolatban Anton Anton azt mondta, hogy annak módosítását nem a kormány, hanem a parlament hivatott megejteni.

A szakminisztert annak kapcsán kérdezték az újságírók, hogy Klaus Iohannis államfő amerikai útja során úgy nyilatkozott, hogy az energiaszektorban dolgozó amerikai vállalkozók pénzügyi könnyítéseket várnak a román kormánytól. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely, RADOR