Războiul comercial dintre Statele Unite şi China, tensiunile cu Iranul din Golf sau schimbările climatice sunt câteva dintre dosarele care marchează summitul principalelor şapte puteri industrializate ale lumii, care începe astăzi în staţiunea franceză Biarritz.
Reporter: Cătălin Gomboş: Preşedintele francez, Emmanuel Macron, gazdă a summitului de trei zile al liderilor G7, speră că reuniunea de la Biarritz va fi un prilej pentru a relansa multilateralismul şi a promova democraţia şi egalitatea de gen.
Ameninţarea schimbărilor climatice şi măsurile care ar trebui luate pentru combaterea acestora se află, de asemenea, pe agenda preşedintelui francez. Reuters notează că, în ciuda acestor intenţii, există puţine motive de optimism. Stilul preşedintelui american Donald Trump, care pare predispus la confruntări în cadrul întâlnirilor de acest gen, sugerează că nu sunt foarte multe şanse pentru a se ajunge la vreun acord semnificativ şi toată lumea îşi aminteşte atmosfera tensionată în care s-a încheiat precedentul summit G7, de la care liderul american a plecat înainte de final. De altfel, tocmai pentru a evita o situaţie jenantă, Franţa a decis că anul acesta nu va exista un comunicat final al summitului. E puţin probabil ca la summit să fie găsite soluţii pentru a rezolva tensiunile comerciale bilaterale şi mai ales disputele dintre Statele Unite şi China.
Criza din Golf, amplificată după retragerea americană din Acordul Nuclear cu Iranul, ar putea fi, de asemenea, discutată în cadrul summitului. În sfârşit, un alt dosar complicat este cel al reprimirii Rusiei în grupul puterilor industrializate, o decizie care pare agreată de Donald Trump, dar a fost respinsă de europeni./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 august)