Pompierii avertizează asupra pericolului folosirii focului în câmp deschis

Lipsa ploilor şi temperaturile ridicate au favorizat apariţia unor incendii de vegetaţie pe suprafeţe extinse. Pompierii avertizează că focul este greu de controlat, mai ales în zilele cu vânt şi căldură excesivă. Ei atrag atenţia şi asupra folosirii focului în câmp deschis, aproape de pădure sau locuri cu iarbă uscată.
Reporter: Adrian Lungu – Pompierii îi îndeamnă pe fermieri să nu incendieze vegetaţia uscată, pentru prevenirea extinderii focului.
căpitan Lucian Jacodi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă, chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea să modifice direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scântei incandescente la distanţe mari. Trebuie supravegheaţi, de asemenea, copiii, pentru a preveni jocul acestora cu focul.
Reporter: Autorităţile se confruntă an de an cu nenumărate incendii de vegetaţie.
locotent-colonel Adrian Dobocan: Eforturile Inspectoratului sunt majore pe această linie, pentru că, anual, ne-am confruntat cu intervenţii multiple şi cu pagube însemnate. Inspectoratul nostru a derulat o serie de acţiuni, să zic aşa, începând de la instruirea cetăţenilor, instruirea primarilor, serviciilor voluntare, inclusiv cu ajutorul dumneavoastră prin mass media am derulat o serie de măsuri de prevenire pentru folosirea necorespunzătoare a focului în aer liber. S-au aplicat şi amenzi pentru populaţie.
Reporter: Pompierii atrag atenţia că cei care incendiază vegetaţia uscată fără respectarea legislaţiei în vigoare vor fi amendaţi./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 august