Bilanţul summit-ului G7 la Biarritz: progrese modeste

Doar o scurtă declaraţie finală a fost semnată la Biarritz în ultima zi a summit-ului celor mai dezvoltate 7 ţări din lume din punct de vedere industrial. Cunoscând însă antecedentele, simplul fapt al existenţei unui astfel de document reprezintă un succes. Gazda evenimentului, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că declaraţia finală are doar o singură pagină şi nu conţine multe lucruri concrete.

Faţă de aşteptări, putem afirma despre summit că au fost mult mai puţine conflicte între preşedintele american, Donald Trump şi şefii de stat şi de guverne europene, însă nu se poate vorbi nici despre rezultate spectaculoase. La începutul ultimei zi a discuţiilor preşedintele Trump a anunţat că în curând vor începe noi negocieri dintre Statele Unite şi China, astfel există speranţa că se va putea pune capăt războiului taxelor dintre cele două ţări. Discuţiile bilaterale dintre Trump şi cancelarul german Angela Merkel au fost caracterizate de către Süddeutsche Zeitung că dau motive unui optimism moderat. Donald Trump a afirmat despre Merkel că este „o femeie briliant” care cunoaşte multe lucruri înaintea altora. Preşedintele american a adăugat că speră că nu va fi necesară introducerea de suprataxe vamale pentru autoturismele germane. Totodată Trump a afirmat că doreşte obţinerea un acord comercial bun şi drept cu Uniunea Europeană chiar dacă după părerea sa, Bruxelles-ul este la fel de inflexibil în această problemă ca şi Beijing-ul. În opinia acestuia Statele Unite au pierdut mulţi bani din cauza „practicilor economice injuste” ale Uniunii Europene. Referitor la această afirmaţie Angela Merkel a declarat că UE doreşte să ajungă la un acord cu Statele Unite în cel mai scurt timp.

S-au înregistrat progrese şi în cazul aşa numitei „taxe digitale franceze”. Chiar înainte de sosirea sa în Franţa, Donald Trump a ameninţat că va introduce taxe vamale suplimentare pentru produsele provenite din Franţa, drept răspuns la o lege adoptată în hexagon care stabileşte taxe mari pentru firmele multinaţionale în domeniul IT. Referitor la această problemă Trump a declarat că „se apropie” înţelegerea cu Franţa, dar nu a dorit să ofere detalii. În cadrul conferinţei de presă comune a lui Donald Trump şi Emmanuel Macron şi preşedintele francez a atins acest subiect sensibil, spunând că nu este echitabil ca firmele mari să nu plătească taxe, dar s-a găsit o soluţie bună.

În legătură cu Iranul, Macron a explicat că ar dori ca Trump să se întâlnească cu preşedintele iranian, Hassan Rouhani. Răspunsul lui Trump a fost că o asemenea întâlnire va putea avea loc doar  atunci „când vor exista condiţii corespunzătoare”.

În altă ordine de idei, cei 7 au decis că vor acorda un ajutor financiar de 20 de milioane de dolari ţărilor care se confruntă cu incendiile pădurilor amazoniene şi ar finanţa un proiect de lungă durată pentru protecţia zonei – a declarat luni Emmanuel Macron. În cadrul acestui ajutor financiar care se va acorda imediat, se vor trimite în regiune avioane care vor arunca apă peste pădurile aflate în flăcări.

Székely Ervin, Rador