BLOOMBERG (SUA), 26 august 2019 – Coaliţia de guvernare din România s-a dizolvat, după ce un partid junior a părăsit formaţiunea, într-o lovitură dată premierului Viorica Dăncilă, care a încercat să îmbunătăţească imaginea partidului său, după ce predecesorul său a fost închis pentru corupţie. Partidul de coaliţie ALDE a declarat, luni, că pleacă ,după trei ani de guvernare cu social-democraţii, pe fondul unor dezacorduri în creştere cu privire la programul de guvernare, politici şi refuzul de a accepta restructurarea cabinetului. Relaţiile s-au înrăutăţit şi după ce Dăncilă a decis să candideze la funcţia de preşedinte al naţiunii, pe 10 noiembrie, zădărnicind planurile liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Premierul a promis să rămână la putere şi să caute sprijin din partea parlamentarilor ALDE şi a altora care „înţeleg că fuga” nu este o soluţie pentru România, potrivit postării sale de pe Facebook. Câteva ore mai târziu, premierul vizibil supărat le-a spus reporterilor că „vom încerca să negociem cu partidele şi cu parlamentarii pentru a obţine majoritatea, vom folosi toate opţiunile disponibile”.

Cu toate acestea, guvernul său, care acum nu are sprijin majoritar în Parlament, se poate confrunta cu o moţiune de cenzură în câteva săptămâni, deoarece partidele de opoziţie vor să o alunge din funcţie. Găsirea unui nou aranjament de coaliţie de guvernare va „constrânge în mod semnificativ capacitatea guvernului de a impune legislaţia în Parlament”, a declarat Otilia Dhand, un analist cu sediul la Londra, la Teneo Intelligence. „Un cabinet minoritar va lupta să supravieţuiască până la alegerile generale programate la sfârşitul anului 2020”.

Predecesorul încarcerat

Dăncilă, în vârstă de 55 de ani, a preluat funcţia în iunie, la doar o lună după ce predecesorul ei, Liviu Dragnea, a fost închis. Ea a căutat rapid să calmeze relaţiile cu Uniunea Europeană, abandonând o agendă politică controversată, similară celor care au adus Ungaria şi Polonia în controverse cu blocul comunitar. Luni, Tăriceanu a anunţat că partidul său îl va sprijini candidatul independent, actorul Mircea Diaconu, la preşedinţie. Sondajele de opinie arată că preşedintele Klaus Iohannis, care de multe ori s-a confruntat cu partidele de la guvernare cu privire la încălcările, în trecut, ale statului de drept, are şanse de a câştiga realegerea. „Nu mai putem răspunde pentru măsuri cu care nu suntem de acord”, a spus Tăriceanu despre prăbuşirea coaliţiei. „Este mai corect să ne luăm astăzi rămas bun”.

Autor: Andra Timu, Irina Vilcu

Traducerea: Cristina Zaharia