Continuă Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

Preşedintele Klaus Iohannis îi primeşte, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii şi consulii generali ai României, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei. Evenimentul a început ieri şi continuă până joi. Redactorul nostru Oana Bâlă vine cu detalii în „Radiojurnal”.
Redactor: Ministrul de externe Ramona Mănescu declara, în deschiderea reuniunii, că România trebuie să fie o voce mai clară, mai articulată în Uniunea Europeanşi în NATO. Trebuie să-şi consolideze succesele obţinute până acum şi să-şi stabilească noi oboective în raport cu evoluţiile globale.
Ramona Mănescu: Perioada scursă din 2018 până acum este profund marcată de preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene. Preşedinţia a generat, în mod incontestabil, rezultate remarcabile şi o imagine pozitivă.
Reporter: Invitaţi speciali la ediţia din acest an sunt, printre alţii, miniştrii de externe din Bulgaria şi Republica Moldova. Ministrul afacerilor externe şi al integrării europene din Republica Moldova, Nicolae Popescu, speră să fie adoptată o nouă declaraţie privind cooperarea strategică Bucuresti – Chişinău pentru următorii zece ani. El a precizat că de aproape trei decenii ţara sa are independenţă politică, iar treptat şi-a edificat un grad sporit de independenţă economică şi comercială, care se datoreză în mare parte Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Nicolae Popescu: Sper că în următoarele luni vom asista şi la o situaţie în care Republica Moldova va fi independentă şi energetic, atunci când sper că împreună cu toţii vom putea decshide gazoductul Ungheni – Chişinău, prin care Republica Moldova va fi conectată la reţeaua de gaze europene, prin intermediul României.
Redactor: Ambasadorii şi consulii români s-au întâlnit cu premierul Viorica Dămcilă. Şefa executivului a subliniat, cu această ocazie, că tematicile europene, dar şi cooperarea României cu Parlamentul European, Comisia şi Consiliul Uniunii Europene vor reprezenta priorităţi pentru Executivul de la Bucureşti./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 27 august