Realizator: Adoptarea prea multor ordonanţe de urgenţă deturnează rolul Parlamentului, susţine Avocatul Poporului, Renate Weber, care a subliniat, astăzi, că modificarea Codului Penal trebuie făcută prin lege. Ea a mai precizat că instituţia sa va pregăti un raport special referitor la transportul public şcolar, pentru a se putea asigura siguranţa elevilor. Reporterul RRA Diana Surdu relatează.
Reporter: Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că a făcut multe demersuri în cazul Caracal cu privire la numărul unic de urgență 112 şi s-a interesat dacă există un protocol între Ministerul Educației și poliție privind abandonul școlar, protocol care ar putea arăta dacă sunt copii dispăruți.
Renate Weber: Noi nu avem nici cum să lucrăm alături de procurori, nici în locul lor, nici să le spunem procurorilor cum să facă o investigație. Ne-a interesat foarte mult sistemul 112, inclusiv cine și cum asigură pregătirea celor care răspund în cadrul sistemului 112. Ne-a interesat foarte mulți siguranța cetățeanului ca o minimă măsură de prevenire. E vorba de transport.
Reporter: Renate Weber a precizat că își menține punctul de vedere potrivit căruia polițistul local nu este agent constatator în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor pentru mașinile parcate neregulamentar, dar a menționat că interpretarea trebuie să aparțină instanței de judecată.
Renate Weber: Dacă o persoană se va trezi în situația în care mașina să îi fie ridicată de poliția locală, va putea să facă o sesizare la instanța de judecată sau să ne sesizeze pe noi, dar noi avem o interpretare pe care o dăm unui ansamblu normativ; interpretarea însă, până la urmă, cea care trebuie să fie obligatorie, trebuie să vină de la o instanță de judecată.
Reporter: În privința modificării Codului Penal, Avocatul Poporului a spus că ar trebui făcută prin lege, nu prin ordonanță de urgență, așa cum vrea premierul Viorica Dăncilă, deoarece românii s-au pronunțat în acest sens în cadrul referendumului consultativ pe tema justiției din 26 mai./aburtica/gioan

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 august)